logo

Anatolie Şalaru: Rusia este unicul stat care nu respectă neutralitatea Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/anatolie-salaru-rusia-este-unicul-stat-care-nu-respecta-neutralitatea-7965_1027360.html

Rusia este unicul stat care nu respectă neutralitatea Republicii Moldova, iar aderarea ţării noastre la NATO ar soluţiona mai multe probleme de securitate. Declaraţiile aparţin ministrului apărării, Anatolie Şalaru, şi au fost făcute în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la postul de televiziune Pro TV Chişinău, transmite IPN.

„Faptul că americanii au venit pe 9 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale a constituit pentru noi un act de comemorare. Am spus că nu putem să ne veselim în această zi, ci doar să comemorăm. Nu a fost nici un atac la neutralitatea Republicii Moldova. Statele Unite şi NATO respecă neutralitatea ţării noastre. Singura ţară care nu respect neutralitatea noastră este Federaţia Rusă, care încă din perioada sovietică îşi menţine illegal armata pe teritoriul nostru”, a declarat Şalaru.

Ministrul susţine că în Republica Moldova sunt dislocate două tipuri de forţe armate ruse, una legală şi alta ilegală. „Sunt forţele pacificatoare care se află legal şi sunt forţele care fac parte din grupul operativ rus, care se află illegal. Noi întotdeauna am cerut retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Iar Igor Dodon este cel care face parte din arsenalul Rusiei din războiul pe care aceasta îl duce împotriva noastră. Moldova şi Rusia au semnat un acord de pace. Este necesară o misiune sub mandatul ONU şi de determinat Armata 14 să plece de pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Anatolie Şalaru.

Ministrul apărării a mai declarat că una dintre soluţii ar fi aderarea Republicii Moldova la NATO. „Unul din scopurile noastre este dotarea cu armament modern, după standartele NATO. Aderarea la NATO ar fi una dintre soluţii. NATO este salvarea noastră în cazul unui eventual conflict cu Rusia”, a mai spus ministrul.