logo

Anatol Ţăranu: Retorica în reglementarea transnistreană s-ar putea schimba, dar fără consecinţe


https://www.ipn.md/ro/anatol-taranu-retorica-in-reglementarea-transnistreana-s-ar-putea-schimba-dar-fa-7965_1031528.html

Învestirea preşedintelui ales, Igor Dodon, va aduce un accent nou în ceea ce se numeşte reglementare politică în regiunea transnistriană, însă acest accent nu este unul definitoriu. Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, comentatorul politic Anatol Ţăranu a menţionat că se va schimba retorica, vor apărea foarte multe declaraţii spumoase din partea lui Igor Dodon, însă ele nu vor avea un suport practic, dacă nu va găsi corespondenţi respectivi la nivel de Parlament şi de Guvern, transmite IPN.

„Eu prognozez o anumită schimbare a retoricii politice la Chişinău în privinţa reglementării politice în Transnistria, dar fără ca această retorică să aibă o influenţă reală asupra procesului propriu-zis”, a declarat Anatol Ţăranu. Potrivit lui, declaraţiile preşedintelui Igor Dodon vor fi folosite plenar de către Federaţia Rusă pentru a efectua un anumit soi de presiune asupra altor participanţi la formatul de reglementare „5+2”.

În opinia comentatorului, ceea ce se va întâmpla în regiunea transnistriană după alegerile din regiune va influenţa puţin formatul „5+2”. Anatol Ţăranu consideră că oricine dintre cei şase pretendenţi ar câştiga această cursă, obedienţa lor faţă de Moscova este bine cunoscută şi, din acest punct de vedere, ar conta anumite nuanţe nesemnificative, dar esenţa va rămâne aceeaşi.

„Tiraspolul este o pârghie pe care Rusia o foloseşte pentru a influenţa Republica Moldova, pentru a ţine Moldova în zona sa de influenţă geopolitică, dar şi pentru a crea impresia că există un conflict între Chişinău şi Tiraspol. Realitatea este de altă natură. Moscova a creat acest conflict pentru a stăpâni Moldova şi a nu-i permite să se mişte prea rapid în direcţia integrării europene”, a spus comentatorul.

Istoricul a mai menţionat că reglementarea politică în regiunea transnistreană este strâns legată de situaţia generală de pe mapamond şi conflictul nu poate fi scos din contextul relaţiilor Rusia-Occident. În opinia lui, conflictul transnistrean ar putea deveni, pur şi simplu, o monedă de schimb într-un joc şi într-un târg geopolitic de proporţii mult mai mari decât însăşi acest conflict.