logo

Anatol Țăranu: Proiectul de intrare a Moldovei în spațiul relațiilor internaționale se face prin ușa Moscovei


https://www.ipn.md/ro/anatol-taranu-proiectul-de-intrare-a-moldovei-in-spatiul-relatiilor-internationa-7978_1047690.html

Proiectul de intrare a Republicii Moldova în spațiul relațiilor internaționale se face prin ușa Moscovei. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu. Analistul s-a referit la proiectul pe care l-a prezentat președintele Igor Dodon la Conferința de Securitate de la Munchen pe care șeful statului l-a numit „concept al politicii externe echilibrate”, transmite IPN.

„Acum apare un proiect care s-ar părea că nu garantează sută la sută controlul Rusiei asupra procesului de reglementare transnistreană, dar influența Rusiei este una profundă în caz dacă acest proiect va fi pus în aplicare. Și practic prin acest proiect-soft Rusia încearcă să-și extindă dominația în Republica Moldova într-un mod categoric. Președintele lansează acest plan fără a avea o discuție în interiorul societății moldovenești”, a menționat analistul la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

În opinia lui Anatol Țăranu, Republica Moldova are probleme foarte serioase pe toate dimensiunile geopolitice și niciodată nu a avut o politică externă bine pusă la punct.

Expertul Iulian Fruntașu este de părere că lansarea ideii că Moldova nu este nici pro-Est, nici pro-Vest o face să nu fie credibilă nici într-o parte, nici în alta. „Atunci când președinte Vladimir Voronin a mers până în „pânzele albe” cu acel Memorandum Kozak, după care „i-a tras țeapă” președintelui rus, Vladimir Putin, a fost un lucru nu tocmai corect pentru Federația Rusă. Pentru că nu mergi o distanță atât de lungă și pe ultimii metri spui că nu mai semnezi nimic. N-a trebuit să ajungă în situația asta”, spune Iulian Fruntașu. În legătură cu aceasta, expertul consideră că Moscova are o atitudine foarte distantă față de actorii politici de la Chișinău, inclusiv față de președintele Dodon. În opinia lui, în coridoarele puterii de la Moscova s-a creat impresia că nu pot avea încredere în moldoveni.

În luna februarie, președintele Igor Dodon a participat la Conferința de Securitate de la Munchen, la care a prezentat un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.