Analistul politic Anatol Țăranu consideră Igor Dodon a revenit la retorica dură care pe care a utilizat-o în campania electorală, cu toate că atunci când a devenit președinte cu acte în regulă a făcut câțiva pași înapoi din această poziție rigidă. Șeful statului a admis atunci că Republica Moldova ar putea să se miște concomitent pe două direcții, a admis inclusiv posibilitatea ca Acordul de Asociere cu UE să funcționeze, cu unele revizuiri, acum însă și-a modificat abordarea. Potrivit analistului, mergând la Moscova, Igor Dodon s-a întors la poziția sa dură, fapt ce denotă că își schimbă poziția în funcție de conjunctură.
Într-un comentariu pentru IPN, Anatol Țăranu a spus că Igor Dodon va merge în vizită oficială și la Bruxelles, rămâne de văzut care va fi retorica lui acolo. Ar putea să se întâmple să fie două retorici – una pentru Moscova și alta pentru Bruxelles. Întrebat care ar putea fi reacția Uniunii Europene la declarațiile lui Igor Dodon de la Moscova, cu privire la posibilitatea denunțării Acordului de Asociere cu UE, analistul a menționat că UE, cu siguranță, observă cu atenție mutațiile care au loc pe scena politică din Republica Moldova și această declarație nu va trece neobservată.
„Din câte cunosc, la Bruxelles sunt și primele reacții. Sunt convins că Bruxellesul va lua act de această declarație. Ei foarte bine înțeleg că deocamdată totul se limitează la retorică politică, pentru că practic Dodon nu are această posibilitatea de a abroga acest acord. Dar, desigur, declarațiile de acest fel complică relația Moldovei cu Uniunea Europeană și aduce deservicii Republicii Moldova. Acum UE va observa cu atenție mutațiile de pe scena politică în raport cu alegerile parlamentare care urmează în 2018 și se vor face concluziile respective”, a remarcat analistul.
Referitor la declarațiile lui Igor Dodon că în termen de trei ani este posibilă reglementarea conflictului transnistrean, Anatol Țăranu a spus că nu îl miră asemenea declarații, în condițiile în care Dodon a spus deschis că mizează pe victoria Partidului Socialiștilor la alegerile parlamentare și pe venirea plenară la guvernare. Și, având un Guvern și majoritate parlamentară, acest fapt i-ar permite să facă ceea ce a anunțat mai devreme – federalizarea Republicii Moldova. În viziunea analistului, în condițiile în care Rusia practic dictează regulile jocului, aceasta ar însemna subordonarea definitivă a Republicii Moldova definitiv intereselor Federației Ruse, în detrimentul intereselor naționale. „De fapt, Dodon la Moscova s-a realizat pe post de agent al intereselor Rusiei, uitând că este președinte al republicii Moldova, păcat”, a notat analistul.
Anatol Țăranu spune că acea foaie de parcurs pe care președintele a transmis-o părții ruse urma să fie prezentată, întâi de toate, la Chișinău. „Straniu că el nu a informat opinia publică din Republica Moldova despre această foaie de parcurs. Se creează impresia că el are două agende – una secretă și una pentru publicul larg”, a notat Anatol Țăranu.
În ceea ce ține de cooperarea economică între cele două state și faptul că liderul de la Kremlin a declarat că acestea vor depinde de deciziile de la Chișinău în raport cu agenda europeană, Anatol Țăranu a declarat că Vladimir Putin înțelege foarte bine că e una ceea ce spune Igor Dodon, și alta este politica promovată de Chișinău. Și această politică practică ține de deciziile Guvernului și ale majorității parlamentare. Igor Dodon este un om care, pur și simplu, articulează niște lucruri fără ca să fie capabil să le implementeze, spune Anatol Țăranu Toate facilitările regimului comercial cu Federația Rusă vor fi implementate doar dacă Guvernul va accepta acest lucru, însă deja reacțiile de la Chișinău vorbesc despre faptul că retorica lui Dodon rămâne deocamdată o chestie lipsită de substrat.
Referindu-se la problema migranților moldoveni care au interdicție de a intra pe teritoriul Federației Ruse, analistul consideră că aceasta ar putea fi soluționată doar dacă Republica Moldova va accepta cedări politice de principiu. În viziunea sa, regimul migranților în Federația Rusă mai puțin ține de situația reală, iar migranții sunt mai degrabă ostaticii Federației Ruse și situația migranţilor depinde totalmente de faptul dacă Kremlinul este sau nu satisfăcut de ceea ce face Chișinăul. Migranții sunt folosiți ca o pârghie de șantaj în relația Moscovei cu Chișinăul, a subliniat analistul.
Anatol Țăranu admite că această așa-zisă „amnistie” ar putea avea loc în condițiile în care va fi implementat un plan de asistență politică și de imagine pentru Igor Dodon, mai aproape de parlamentare. Moscova e cointeresată să-i consolideze pozițiile lui Dodon în calitate de agent pro-rus în Republica Moldova, și doar în aceste condiții ar pute cu adevărat să ia niște măsuri pentru a facilita situația migranților moldoveni în Federația Rusă.