„Când vorbim despre un guvern tehnocrat, pentru care se pronunță anumiți politicieni și experți, trebuie să avem în vedere anumiți oameni. Dacă se va alege un guvern tehnocrat, vom fi nevoiți să apelăm la personaje politice, care intră în categoria foștilor guvernanți, Care vedem unde au adus țara. Maia Sandu și echipa sa încearcă să aducă oameni noi, acrștia nu cunosc bine cum funcționează executivul, dar oamenii din Guvernul Grosu sunt personaje noi în viața politică și sunt incoruptibili”. Opinii în acest sens a exprimat Anatol Țaranu, analist politic, la dezbaterea publică „Componentele confruntării politice și impactul ei asupra societății”, organizată de Agenția de presă IPN.
Analistul politic a precizat că noul guvern va trebui să fie unul care va lupta cu corupția, care să soluționeze criza pandemică și cea economică. În caz contrar, se va merge pe calea alegerilor parlamentare anticipate, a spus el.
„În actualul Parlament există un partid, care poartă numele de familie al liderului formațiunii politice, acest prsonaj este implicat în furtul miliardului, dar tot el își asumă crearea și activitatea unui nou executiv. Corupția trebuie curmată, nu avem altă ieșire. Actuala confruntare politică este dintre ideea de democrație de tip european și un sistem oligarhic. În confruntare, toți vorbesc despre interesul național, ca fiind unul major. În același timp, în politică există interese de grup. Ca să continui cariera politică, trebuie să te conformezi acestor interese de grup”, a relevat Anatol Țăranu.
Potrivit analistului politic, în Parlament au ajuns și persoane, care nu erau integre, iar clasa politică din Republica Moldova este plină de oameni, care au migrat dintr-un partid în altul. „Unele personaje din actuala componență a legislativului ar putea trece și în viitorul Parlament. Sondajele sociologice demonstrează că Partidul Șor are șanse să intre în viitorul legislativ”, a menționat Anatol Țăranu.
Dezbaterea publică „Componentele confruntării politice și impactul ei asupra societății” este ediția a 179-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurate de Agenția de presă IPN, cu suportul Fundației germane „Hanns Seidel”.