logo

Anatol Țăranu, despre demisia guvernului român: Au procedat europenește


https://www.ipn.md/ro/anatol-taranu-despre-demisia-guvernului-roman-au-procedat-europeneste-7978_1078233.html

Premierul României, dar și președinte al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, și-a prezentat demisia din funcția de șef al cabinetului de miniștri luni, 7 decembrie. Analistul politic Anatol Țăranu afirmă că această demisie reprezintă o performanță pentru sistemul politic românesc, notează IPN.

„Eu cred că Ludovic Orban a procedat ca un politician european, așa procedează europenii, șefii de partide care nu au înregistrat rezultatul anunțat, ei de obicei demisionează. Trebuie să-l felicităm pe domnul Orban pentru această performanță. El a procedat europenește”, a declarat Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Anatol Țăranu este de părerea că mandatul ex-premierului Orban a fost unul dificil în condițiile în care a fost nevoie să facă față pandemiei de COVID-19, iar suplimentar a fost eclipsat de către președintele României, Klaus Iohannis.

„Eu cred că Ludovic Orban a fost unul dintre președinții de succes să ai PNL-ului. Este cel care a înregistrat performanță pentru PNL. Orban a avut un mandat extrem de complicat. O perioadă când a venit pandemia, problemele economice, problemele sociale. El a fost nevoit să plătească polițele pentru toate aceste elemente de criză, iar politica este o chestiune foarte dură. Prin această demisie, Orban scoate o anumită presiune și de pe Klaus Iohannis, trebuie să înțelegem acest lucru. Orban a fost un președinte de partid care în permanență a fost eclipsat de un alt președinte de partid, Klaus Iohannis”, a precizat Anatol Țăranu.

De asemenea, analistul afirmă că în urma scrutinului prezidențial din 5 – 6 decembrie, România s-a aliniat la tendințele europene de a avea în instituții partide antisistem.

„Așa cum Ludovic Orban a procedat europenește, așa a procedat și electoratul român. AUR - Alianța pentru Unirea Românilor care acuma trezește interes, atâtea dezbateri, nu este nimic altceva decât o aliniere a României la tendințele care există în politică europeană, partidele antisistem în Europa. Să ne aducem aminte în Germania de AfD, de partidul lui Le Pen din Franța”, a adăugat Anatol Țăranu.

Politologul român Iulian Fota a menționat că în urma scrutinului parlamentar, românii urmau să decidă care este direcția țării, lucru care nu s-a întâmplat din cauza prezenței scăzute la vot.

„Rostul alegerilor este să înțeleagă oameni politici, ce dorește poporul, în ce direcție vrea poporul să se miște țară. Oamenii să voteze să ne spună clar care este direcția de dezvoltare a României. Votul de duminică nu a rezolvat această dilemă, această preocupare. După votul de duminică, nu știm în ce direcție vrea poporul român să meargă România”, a spus Iulian Fota.