logo

Anatol Ţăranu: Cred că alianţa de guvernare a fost formată


https://www.ipn.md/ro/anatol-taranu-cred-ca-alianta-de-guvernare-a-fost-formata-7978_1021531.html

PLDM, PDM şi PL au reuşit să se înţeleagă şi să formeze o alianţă de guvernare. De această părere este Anatol Ţăranu, directorul Institutului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, care a făcut declaraţii în acest sens în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

„Dacă e să judecăm după comportamentul lor, cred că negocierile pentru formarea alianţei au luat sfârşit. Cei trei lideri au anunţat că pleacă sa consulte birourile politice ale partidelor. Doar liderul PDM a lăsat o uşiţă deschisă când a spus că în partid ar fi unele dezacorduri. Nu cred că se va schimba ceva radical. Este probabil ca marţi să fie semnat acordul politic de constituire a alianţei”, a argumentat Ţăranu.

Anatol Ţăranu consideră că părţile ar fi convenit şi asupra candidaturii premierului. „Nu cred că acordul de constituire a alianţei să fie semnat fără stabilirea candidaturii premierului”, a opinat expertul.

Directorul „Politicon” este de părerea că liderul PLDM, Vlad Filat ar fi o candidatură potrivită pentru funcţia de premier. „Republica Moldova s-a confruntat de trei ori cu crize economice serioase. Prima dată a fost în anul 1998, când conducerea Guvernului a fost preluată de către Ion Sturza, apoi premier a fost numit Dumitru Braghiş, în timp când ţara se confrunta cu o situaţie dificilă, fiind în incapacitate de plată, Oamenii nu primeau salariile cu lunile. Vlad Filat a preluat conducerea Guvernului în anul 2009, la fel când ţara se confrunta cu o criză gravă economică şi financiară. Dar a reuşit să facă faţă. Acum trebuie deblocată finanţarea externă. Vlad Filat are relaţii bune în Occident şi cred că va reuşi”, a spus Ţăranu.