logo

Analiştii apreciază mobilizarea alegătorilor ca fiind în favoarea Maiei Sandu


https://www.ipn.md/ro/analistii-apreciaza-mobilizarea-alegatorilor-ca-fiind-in-favoarea-maiei-sandu-7966_1030966.html

Mobilizarea cetăţenilor, în special a celor din afara ţării, ar fi mai mult în favoarea candidatei Partidului Acţiune şi Solidaritate la prezidențiale, Maia Sandu. De această părere sunt analiştii politici Nicolae Negru şi Corneliu Ciurea. Preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, care a monitorizat scrutinul, Ion Manole, a menţionat că s-a observat şi activizarea alegătorilor din regiunea transnistreană. Pe de altă parte, Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, e de părere că participarea la vot a fost totuşi modestă. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei ediţii speciale de dezbateri la postul public Moldova 1, transmite IPN.

Nicolae Negru a specificat că mobilizarea masivă a alegătorilor s-ar crede că ar fi mai mult în folosul Maiei Sandu, căci ei nu-i ajungeau nişte voturi după primul tur. Analistul a criticat modul de organizare a alegerilor, mai ales că mai multor cetăţeni de peste hotare nu le-au ajuns buletine de vot.

Corneliu Ciurea a opinat că al doilea tur de scrutin a fost mai mobilizator, căci lupta s-a polarizat. „Maia Sandu avea nevoie de această mobilizare ca de oxigen. Dar încă nu este clar cum o serveşte această mobilizare. Cert este că au fost speranţe, am observat diaspora, dar pe de altă parte s-au implicat mai mult şi cei din Găgăuzia, şi cei din regiunea transnistreană”, a menţionat analistul.

Ion Dron e de părere că este firesc ca în turul doi să fie o mobilizare mai pronunţată, căci cei care nu au mers la alegeri în primul tur ştiau că vor merge în al doilea, mai ales că în primul tur era mult prea pestriţă lista de candidaţi. Totuşi, opinia juristului e că a fost o prezenţă modestă. Dacă ar fi fost o prezenţă de 65%, s-ar fi dat dovadă de activism civic, dar aşa se pare că oamenii nu s-au pătruns de importanţa acestui scrutin.

Ion Manole a menţionat că cei din ţară au avut o implicare mai pasivă în comparaţie cu cei din afara ţării. „Am văzut că de această dată, cetăţenii din stânga Nistrului, nu ştim dacă forţaţi, dar s-au implicat mai activ. În funcţie de rezultat, vom vedea dacă putem spune că cetăţenii din stânga Nistrului au ales preşedintele Republicii Moldova”, a specificat preşedintele Promo-LEX.

La turul doi al scrutinului prezidenţial prezenţa a depăşit 1,6 milioane de cetăţeni. Peste hotare prezenţa s-a dublat comparativ cu primul tur.