logo

Analiști: Manifestanții din PMAN au fost ignorați social de toate guvernele existente ale țării


https://www.ipn.md/ro/analisti-manifestantii-din-pman-au-fost-ignorati-social-de-7967_1071893.html

Persoanele care au protestat ieri în Piața Marii Adunări Naționale au fost trecute cu vedere de către toate guvernele țării din istoria Republicii Moldova ca stat independent. Analiștii consideră că voluntarii conflictului armat de pe Nistru care au protestat ieri, 2 martie, în fața Guvernului reprezintă un grup pentru care programele sociale nu au existat, informează IPN.

„Participanții la războiul de pe Nistru sunt un segment aparte care tot timpul au fost lezați. Conducătorii noștri în decursul a 30 de ani nu au avut suficienta tărie de caracter pentru a da un calificativ războiului de pe Nistru. Persoanele care au trecut prin acest conflict armat, voluntarii, nu au un statut oficial. Ei tot timpul au fost în afara programelor sociale ale tuturor guvernelor”, a declarant analista Stela Jantuan în cadrul emisiunii „Politica Natalie Morari” de la postul de televiziune TV8.

Activistul civic Ștefan Gligor afirmă că politicienii ar trebui să-și exprime respectul față de cetățenii care au contribuit la existența Republicii Moldova ca stat independent.

„Trebuie să ne exprimăm respectul față de cei care în urmă cu 28 de ani și-au îndeplinit datoria față de țară. Din păcate, statul nu apreciază aportul pe care l-au avut ei în crearea statului. Ei au fost lăsați să supraviețuiască, nu să trăiască. Mulți nu înțeleg situația lor. Sunt sigur că majoritatea dintre ei nu au beneficiat de suport psihologic, programe de reabilitare, susținere, motivare, formare profesională”, a adăugat Ștefan Gligor.

Comentatorul Roman Mihăieș afirmă că cei care au ieșit în PMAN de data aceasta reprezintă un segment cu totul diferit de cei care au protestat până acum.

„De data aceasta au ieșit voluntarii războiului de pe Nistru care anterior nu ieșeau. Erau mai mulți voluntari din sate și raioane. Cei din armată au pensii, aceștia nu au nimic, ei nu au avut posibilități după război. Cei care nu au alte posibilitîți trebuie să primească asigurare medicală gratis. Cei care sunt cu dizabilități statul trebuie să le asigure 50% din plata serviciilor comunale. Sunt metode prin care pot fi ajutați. Ministerul Muncii trebuie să aibă lucrători care să se ocupe de ei”, a menționat Roman Mihăieș.

Întrebați dacă în spatele manifestației s-ar ascunde unele forțe politice, cei trei afirmă că acest lucru nu este exclus. Roman Mihăieș admite prezenta politicului pentru că pe lângă lozincile sociale au existat și unele politice, iar Stela Jantuan precizează că PMAN nu este ocupată niciodată fără motiv, exercițiul respectiv fiind un test al viitoarelor proteste care vor avea loc în Moldova.

Anatol Macovei, unul dintre liderii manifestanților dă asigurări că la baza protestului stau solicitările sociale și nicidecum acțiuni politice.

„Noi nu avem nicio legătură cu partidele. Nu este un protest spontan. Acțiunile au început încă în luna ianuarie, atunci când a fost înaintată o listă de revendicări. Nimeni nu a răspuns solicitărilor, lucru care a dus la acțiunile respective. În spetele acțiunilor nu au stat forțe politice”, a concluzionat Anatol Macovei.

Întrebat care vor fi acțiunile de mai departe, fostul combatant afirmă că o decizie în acest sens se va lua ulterior, în funcție de acțiunile pe care le vor întreprinde autoritățile.