Analist politic de la Chişinău crede că Moldova ar putea urma modelul spaniol în reglementarea diferendului transnistrean
https://www.ipn.md/ro/analist-politic-de-la-chisinau-crede-ca-moldova-ar-putea-urma-modelul-spaniol-in-7965_975697.html
Diferendul transnistrean trebuie să aibă la temelie următorul principiu: Garanţii soluţiei finale a conflictului (Rusia şi Ucraina) nu pot garanta ceea ce nu au experimentat în propria ţară. Republica Moldova ar putea urma modelul spaniol. Spaniolii nu-şi numesc ţara federaţie, pentru a înlătura pretenţiile de ordin secesionist, ci stat al autonomiilor. Constatările sunt inserate într-un nou studiu semnat de analistul politic Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru democraţie participativă „ADEPT”, transmite Info-Prim Neo.
R. Moldova ar putea oferi regiunilor sale autonome împuterniciri echivalente cu cele oferite subiecţilor Federaţiei Ruse, evitând denumirea de federaţie, tocmai pentru a curma eventualele tendinţe separatiste, precizează autorul.
Igor Boţan precizează că reglementarea conflictului transnistrean poate avea loc doar în contextul formatului 5+2. Orice alt format comportă riscuri imense, întrucât RM poate să se pomenească fără sprijinul UE şi SUA, necesar echilibrării intereselor ruseşti în regiune
Analistul reiterează că Rusia poate fi considerată, mai curând, parte a conflictului decât mediator şi garant. „Dacă este să vorbim de Rusia în calitate de garant, atunci se poate spune că aceasta îşi garantează propriile interese, lucru confirmat de declaraţia din 10 martie 2006 a Dumei de Stat, în care se afirmă că decizia Moldovei şi a Ucrainei privind introducerea noilor reguli vamale „contravine intereselor Rusiei”, se menţionează în studiu.
Directorul ADEPT mai spune că menţinerea conflictului în stare „îngheţată” ar implica o soluţionare rapidă convenabilă Rusiei: uniunea a doi subiecţi cu drepturi egale, cu oferirea dreptului de veto Transnistriei şi păstrarea prezenţei militare ruseşti în regiune.
Studiul „Reglementarea transnistreană: o soluţie europeană” reprezintă o descriere factologică detaliată a evenimentelor de după conflictul militar din 1992 şi pînă în prezent, cu sublinierea celor mai importante momente din procesul de soluţionare a acestui diferend.