logo

Ana Revenco: Provocările legate de securitate pot fi depășite prin comunicare, coordonare și cooperare


https://www.ipn.md/ro/ana-revenco-provocarile-legate-de-securitate-pot-fi-depasite-7965_1096825.html

Pentru a consolida securitatea în regiune, statele implicate în realizarea acestui deziderat trebuie să respecte trei principii importante, care stau la baza unei colaborări eficiente: comunicare, coordonare și cooperare. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, în deschiderea celei de-a VI-a ședințe operaționale a Centrului de sprijin al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Republica Moldova, transmite IPN.

„Cu toții înțelegem că regulile de comunicare, coordonare și cooperare au acționat drept catalizatori și resurse adiționale pentru o bună funcționare a sistemului. Naționalitățile multiple ale persoanelor implicate în actele de terorism, sporirea fraudelor, a trecerilor ilegale ale frontierelor sunt fenomenele direct legate cu terorismul. Trebuie să ne ținem de aceste principii. HUB-ul este operațional și funcțional, lucrează 24h/24h. De la începutul activității, HUB-ul a făcut legături între anchetatori și investigatori pe marginea cazurilor de contrabandă de droguri, traficul de arme și cauze de terorism. Cu toții am promis siguranța cetățenilor și comunităților pe care le servim. Este misiunea noastră să protejăm cetățenii continentului european”, a declarat Revenco.

Ministrul afacerilor interne a declarat că sunt necesare măsuri comune luate de Moldova și UE pentru a preîntâmpina eventuale provocări din partea Federației Ruse, alimentate de furie și agresiune. „Agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a creat un mediu instabil la hotarele Ucrainei și constituie o amenințare pentru securitatea internă a Uniunii Europene. Întrucât de confruntăm cu o amenințare transnațională, aș vrea să avem o colaborare transnațională, transfrontalieră. Aș vrea să propun ca acestea să rămână obiective cheie. Republica Moldova deja lucrează împreună cu UE pentru a contracara toate amenințările care pun în pericol securitatea și siguranța oamenilor noștri”, a punctat Revenco.

Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Ilkka Salmi a menționat că actualmente în Republica Moldova nu există o amenințare semnificativă din punct de vedere al terorismului, dar este important ca țara să întreprindă măsuri pentru a putea preveni astfel de provocări.

„Pe 1 iunie, în Moldova va avea loc Summitul Comunității Politice Europene și asta este o oportunitate foarte bună pentru abordarea subiectelor de securitate transfrontalieră. În ultimii ani în Europa au avut loc un șir de atacuri teroriste motivate de viziuni extremiste. Calea europeană a Republicii Moldova reprezintă o aliniere a practicilor și a cadrului normativ cu cele europene, de asemenea în domeniul contra terorismului. În Republica Moldova, la moment, nu există o amenințare semnificativă din punct de vedere al terorismului. Totuși este important ca Republica Moldova să întreprindă pași spre prevenire și să poată preveni astfel de acte pe viitor. Un stat membru care în trecut nu a fost amenințat de terorism, ar putea deveni o țintă în orice zi. Astfel, invităm Republica Moldova să-și revizuiască provocările la moment: discutăm despre securitatea la frontiere, despre traficul de arme. Scopul nostru este să tragem concluzii operaționale și să setăm priorități pe viitor. Republica Moldova poate să sublinieze acele domenii la care se așteaptă la suport din partea UE, la rândul său UE va statua aspectele la care se așteaptă din partea Republicii Moldova. UE subliniază angajamentul de colaborare cu Republica Moldova pentru fortificarea securității interne a Republicii Moldova și pentru a o susține în calea sa de pro-europeană”, a declarat Ilkka Salmi.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață a declarat că Republica Moldova se află în zona proximă a războiului din Ucraina, iar asta o face să simtă o serie de efecte negative cărora li se adaugă și provocări interne, tentative de destabilizare a situației în țară.

„Vedem că au fost activate mai multe instrumente ale unui război hibrid. Avem dependență energetică, criză economică, dezinformare, agenți de influență, chemări la nesupunere civică și multe altele. Astfel se dorește o amplificare a presiunii pe conducerea statului, influențarea deciziilor, subminarea securității naționale, a statului de drept, a proceselor economico-sociale, sabotarea parcursului nostru european și returnarea țării în anumite zone de influență, contrar intereselor noastre naționale. Subiectele care vor fi discutate astăzi se încadrează exact în aceste șiruri de risc: extremismul violent, dezinformarea, atacuri hibride, securitatea frontierelor. În fiecare din aceste subiecte SIS are un rol important. Vreau să mulțumesc colegilor din toate instituțiile pentru efortul pe care îl fac și pentru parteneriatul pe care îl avem. În ultimul an lucrurile s-au schimbat dramatic, dar cooperarea între noi, încrederea care o avem între instituții, a avut un rol critic în obținerea unor rezultate foarte bune. Îmi exprim încrederea că asigurarea securității regionale poate fi realizată doar prin efort coordonat la nivel național și european, unde Republica Moldova este un partener de încredere și deschis pentru cooperare ”, a declarat Alexandru Musteață.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul Jānis Mažeiks a declarat că țările membre ale Uniunii Europene au reiterat sprijinul pentru Moldova, care joacă un rol important în securitatea regională. „Aceste eforturi se combină și cu angajarea pentru reforme luată de către guvernul Republicii Moldova pentru a aduce Moldova mai aproape de Europa. Și așteptările poporului sunt la fel de importante pentru creșterea rezilienței în alinierea la acquis-ul comunitar. Provocările legate de securitate evoluează și noi nu putem vorbi despre reziliență doar într-o zonă. Noi trebuie să avem o abordare comprehensivă. În acest context trebuie să subliniem acea asistență de 40 de milioane de euro, aprobată de UE pentru reziliență și pace și misiunea parteneriatului civil care a fost trimisă în Republica Moldova. Continuăm cooperarea și pe domeniul intern, Moldova trebuie să continue să consolideze capacitățile instituțiilor, să modernizeze echipamentele. Acest HUB de sprijin pentru securitate și gestionarea frontierelor este o platformă pentru schimb de experiență în toate domeniile relevante. Această întrunire a adunat la Chișinău specialiști de rang înalt în domeniul securității. Noi vom continua să lucrăm împreună în spiritul echipei europene”, a declarat ambasadorul Jānis Mažeiks.