logo

Ana Revenco: Frontiera Republicii Moldova reprezintă o centură de siguranță a Europei


https://www.ipn.md/ro/ana-revenco-frontiera-republicii-moldova-reprezinta-o-centura-de-7965_1094069.html

Republica Moldova devine o centură de siguranță pentru întregul flanc estic al Uniunii Europene. Declarația aparține ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, și a fost făcută în cadrul primului forum estic de securitate și management a frontierelor care are loc la Chișinău. Potrivit șefilor MAI, în contextul războiului din Ucraina, a afluxului masiv de refugiați și a amenințărilor aferente crizei de securitate, Republica Moldova își dorește preluarea experiențelor statelor europene pentru a face față acestor provocări, notează IPN.

Potrivit ministrului de Interne, agresiunea din Ucraina a schimbat paradigma de acțiune a polițiștilor. Fiind față în față cu războiul, au fost implementate măsuri și decizii necaracteristice activității zilnice, astfel fiind consolidată centura de siguranță la granița cu Europa, spune Ana Revenco.

„Timp de 10 luni de război declanșat de Rusia în Ucraina am fost nevoiți cu toții să fim creativi, inventivi, să identificăm pârghii legale, mecanisme noi pentru schimbul operativ de informații. Pentru a fi mai puternici și pentru a proteja hotarele Europei, țările și casele noastre trebuie să facem în continuare front comun. Am construit această centură de securitate pentru a nu permite amenințările care vin odată cu războiul, criminalitatea, traficul de tot felul, să străbată prin această centură și să ne afecteze viețile. Amenințările hibride sunt în toi. Suntem în plin război hibrid, avem rachete care cad pe pământul nostru, spațiul aerian ne este violat, propaganda care radicalizează societatea. Învățăm împreună să facem față acestor provocări”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Problemele de securitate și amenințările la adresa Europei au fost analizate astăzi în timpul primului Forumul estic de securitate și management al frontierelor. Potrivit șefului Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, contrabanda, migrația ilegală și creșterea criminalității sunt cele mai mari amenințări provocate de război.

„Războiul din Ucraina și amenințările hibrind influențează securitatea la frontieră. Riscurile și amenințările sunt legate de migrația ilegală, trafic ilicit de armament, trafic de droguri, migrația criminalității. Pe aceste segmente trebuie să venim cu soluții inovatoare pentru a combate aceste fenomene ca să asigurăm liniștea și siguranța cetățenilor Republicii Moldova, dar și să asigurăm siguranța flancului estic al Uniunii Europene”, a spus șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.

Primul forum de securitate și management a frontierelor reunește la Chișinău șefi de Poliție, șefi de Poliție de frontieră și oficiali înalți din peste 10 țări europene. Autoritățile de la Chișinău spun că este imperios necesară preluarea experienței statelor europene pentru a face față crizei refugiaților și amenințărilor hibride.

„De la 24 februarie majoritatea acțiunilor noastre au fost împrumutate de la colegii noștri din spațiul UE. Ne dorim să preluăm din experiența estonienilor care au dezvoltat un proces amplu de digitalizare a sistemelor, vrem să preluăm din experiența lituanienilor care s-au confruntat anterior cu fluxuri de migranți și refugiați”, a spus șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Alături de subiectele ce vizează securizarea frontierelor, la forum au fost abordate și subiectele ce țin de prevenirea și combaterea grupurilor transnaționale de crimă organizată, amenințările hibride, printre care dezinformarea și atacurile cibernetice.