logo

Ana Racu: Încrederea dintre PSRM și PAS a fost compromisă, iar restabilirea e un proces de durată


https://www.ipn.md/ro/ana-racu-increderea-dintre-psrm-si-pas-a-fost-8004_1079939.html

Orice relație umană, politică, de afaceri se construiește și funcționează bine fiind bazată pe încredere. Încrederea dintre PSRM și PAS a fost compromisă, iar restabilirea e un proces de durată. A fost compromisă pentru că nu s-au respectat anumite angajamente care au existat între aceste formațiuni politice când au fost la guvernare împreună,  uneori s-a coborât mai jos de limita acceptabilului, inclusiv în campania electorală. De aceea nu a avut loc comunicarea dintre aceste două formațiuni. Declarații în acest sens au fost făcute de Ana Racu, activist civic cu experiență în comunicare, expert ONU, membru al Comitetului ONU împotriva torturii la dezbaterea publică: „PSRM și PAS, două fracțiuni parlamentare de care depinde depășirea crizei politice. De ce este blocată comunicarea între ele?”, organizată de Agenția de presă IPN.

În opinia Anei Racu, există multe persoane inteligente în Parlament, cu experiență profesională, dar nu neapărat această experiență profesională înseamnă înțelepciune și nu neapărat aceasta înseamnă experiență sau cunoștințe. „Comunicare politică înseamnă și inteligență emoțională și maturitate politică pentru a depăși orgoliile personale de dragul poporului, în caz contrar alegătorul te taxează dur. Există exemple de partide care au avut o ascensiune frumoasă, dar au rămas marii perdanți, în câțiva ani, pentru că a fost prea mare lupta orgoliilor și s-a umblat foarte prost la mecanismul de luare a deciziilor și la asumarea responsabilităților”. Alta motiv al neînțelegerilor dintre PAS și PSRM ar fi, în opinia Anei Racu, ideologiile diferite, care sunt reprezintă criterii clare de distanțare dintre acest formațiuni: „De exemplu, una pledează pentru orientarea Republicii Moldova spre Est, alta pledează pentru Vest”.

În opinia sa, ar trebui ca cei de la guvernare să țină cont de câteva priorități pentru a avea o comunicare bună. „Și anume: să-și aducă aminte de faptul că Moldova e în pandemie, zilnic mor circa 20 de oameni, potrivit datelor oficiale. Există necesitatea reformei justiției ca prioritate, trebuie menținută economia pe linia de plutire și de menținut educația. Nu trebuie să se uite de acestea și să nu se meargă pe orgoliile personale”. Ana Racu mai spune că foarte mulți deputați nu au studiile necesare, sunt buni teoreticieni, dar nu au experiența potrivită de muncă într-un anumit domeniu și aceasta contează pentru percepția societății. „Mă nedumerește că în studiourile TV sunt invitate aceleași persoane, nu tocmai cele potrivite. Mi-aș dori să văd alte fețe și să audă și alte voci la TV ca să cred în capacitatea partidelor de comunicare”, a spus ea.

Ana Racu declară că, în pofida diferențelor dintre cele două formațiuni, există și principii și viziuni comune. „Pe acest procent mic de viziune comună, de dorință de a depăși criza, se poate construi ceva, chiar dacă aparent pozițiile sunt ireconciliabile. Dacă totuși nu se reușește, alegerile anticipate sunt o soluție”. Activista civică menționează că, atunci când se joacă cu încrederea populației, politicienii să nu uite că suntem în criză sanitară și virusul nu are prudența de a alege coloratura politică, programul de partid. „El atacă dur, nemilos, letal și de asta ar trebui să țină cont politicienii atunci când estimează niște scenarii, fac niște calcule, când acceptă consilierea din partea unor consilieri sfătuitori, care nu se știe dacă au suficient discernământ când lansează un scenariu sau altul pentru a manipula alegătorul”, a spus Ana Racu.

În opinia sa, politicienii au tendința de detașare de realitate și concentrare strict pe subiecte politice, uitând de ceea ce se întâmplă dincolo de rețelele sociale și de TV. „Pe alocuri, mi se par pe alocuri lipsite de maturitate ping-pong-urile politicienilor pe Facebook. Ei ar trebui să se detașeze de modalități infantile de a se apăra. Cea mai corectă posibilitate de apărare politică este prin deciziile luate matur prin care vrei să scoți țara din criză și argumentele aduse. Când se iau decizii, ele trebuie să fie echilibrate, să țină cont de faptul că alegătorul poate taxa și să nu piardă contactul cu realitatea”, a spus experta.

În altă ordine de idei, Ana Racu a spus că, Curtea Constituțională trebuie să stea la straja Constituției și să nu fie implicată politic în niciun fel. Judecătorii Curții Constituționale nu trebuie să aibă nicio afiliere politică: „Acolo trebuie să fie oameni din domeniul academic, cu salarii bune, care să stea la straja interpretării constituționale și să nu-i atingă niciun „fulger politic”. Comunicarea politică trebuie să aibă loc între partidele politice, din momentul în care fiecare declară că ține la separarea puterilor în stat”, a afirmat ana Racu

Dezbaterea publică „PSRM și PAS, două fracțiuni parlamentare de care depinde depășirea crizei politice. De ce este blocată comunicarea între ele?”, este ediția a 173-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de către Agenția de presă IPN. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.