logo

Ana Guţu: Ne interesează un candidat unic la preşedinţie dacă el este un bun unionist


https://www.ipn.md/ro/ana-gutu-ne-intereseaza-un-candidat-unic-la-presedintie-daca-7965_1027750.html

Partidul „Dreapta” este interesat de identificarea unui candidat comun pentru alegerile prezidenţiale, dacă acest candidat va fi un bun unionist, care va promova nestingherit dezideratul unirii. Opinia a fost exprimată de preşedinta partidului, Ana Guţu în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale: necesitate şi posibilitate, avantaje şi dezavantaje”, ediţia a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.

În opinia Anei Guţu, cei 25 de ani de experienţă ai Republicii Moldova au demonstrat că oricare ar fi guvernarea şi oricare ar fi preşedintele, indiferent dacă este ales de către Parlament sau de către fiecare cetăţean în parte, situaţia în ţară nu se schimbă, iar lucrurile continuă să meargă prost.

„Pe parcursul a 25 de ani am asistat doar la eşecuri, poate doar cu excepţia semnării şi ratificării Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, care a fost o ancorare în spaţiul european”, a subliniat Ana Guţu.

Lidera partidului „Dreapta” a spus că formaţiunea pe care o conduce pune valoare pe atribuţiile preşedintelui Republicii Moldova care se referă la promovarea şi implicarea lui directă în politica externă.

„Noi privim la funcţia de preşedinte din perspectiva capabilităţii acestui viitor preşedinte de a internaţionaliza ideea unirii Republicii Moldova şi România. Noi privim doar spre Vest, de aceea identificarea unui candidat pentru alegerile prezidenţiale ne-ar interesa, dacă acest candidat ar fi un bun unionist, care va promova nestingherit dezideratul unirii”, a opinat preşedintele formaţiunii.

Totodată, Ana Guţu şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că încă nu au fost enunţate regulile de joc pentru scrutinul din 30 octombrie. Preşedinta partidului s-a arătat îngrijorată şi faţă de corectitudinea viitoarelor alegeri şi se întreabă dacă scrutinul va reprezenta voinţa poporului, în circumstanţele în care circa 25 % dintre cetăţenii ţării sunt plecaţi din ţară.

„Oare toţi cetăţenii Republicii Moldova au acces la democraţie electorală? Ce facem cu un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova din diasporă care nu pot vota nici electronic, nici prin corespondenţă, nici prin procură? Avem un milion din cele patru milioane de cetăţeni, sunt 25 % din populaţie. Trei milioane 200 de mii de votanţi sunt incluşi în Registrul votanţilor, pe când în fiecare oră patru cetăţeni ai Republicii Moldova pleacă din acest stat şi 500 de copii pleacă din Moldova anual pentru a-şi reîntregi familiile”, a spus Ana Guţu.

Totuşi, în circumstanţele în care numărul unioniştilor este în creştere, Ana Guţu consideră că orice scrutin electoral trebuie să fie utilizat pentru a promova ideea unionismului.

Dezbaterile publice cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale: necesitate şi posibilitate, avantaje şi dezavantaje” sunt ediţia a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.