logo

Ana Guţu: Furtul miliardului a demonstrat că Republica Moldova este un stat eşuat


https://www.ipn.md/ro/ana-gutu-furtul-miliardului-a-demonstrat-ca-republica-moldova-este-7965_1029809.html

Furtul miliardului din sistemul bancar a demonstrat că Republica Moldova este un stat eşuat. De această părere este preşedinta Partidului Dreapta, Ana Guţu. Potrivit ei, acest furt este o stare de fapt a statului din anul 1991 încoace, iar de la BEM s-au înfruptat multiple clanuri. Preşedintele ţării, în conformitate cu atribuţiile sale, este şeful Consiliului de securitate şi criza creată de acest furt merită să fie examinat de acest Consiliu. Astfel de opinii politiciana le-a expus în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea partidelor extraparlamentare”, care face parte din seria de dezbateri publice electorale „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, desfăşurate de Agenţia de presă IPN. Ana Guţu a spus că în cazul acestui jaf trebuie să fie invitaţi experţi, în special din România, din NATO, şi nu trebuie refuzat nici ajutorul experţilor din SUA şi UE.

Cât ţine de trăsăturile scrutinul prezidenţial, preşedinta Partidului Dreapta a remarcat că cea mai mare teamă a sa este că la 30 octombrie nu vor ieşi 33% din cetăţeni la vot. „Cetăţenii nu mai vor să voteze pentru nimeni, nu semnează pentru nimeni, deoarece îi numesc pe toţi hoţi”, a comunicat politiciana.

Ana Guţu a specificat că stabilitatea constatată de guvernare este o înşelăciune pentru cetăţeni, deoarece în Republica Moldova nu există resursă umană şi potenţial ca acest stat să renască. „Cei care merg prin sate sau prin orăşe vor constata că în sectorul privat la 10 case doar una este animată, şi în acelea sunt un bătrânel sau o bătrânică. Aceasta bate alarma că Republica Moldova este depopulată”, a specificat politiciana.

Referindu-se la votanţi, Ana Guţu a opinat că în Moldova cetăţeanul votează fie raţional şi informat, fie iraţional şi dezinformat. „Cei care îl votează pe Dodon de obicei au studii modeste, ei nu votează geopolitic, ci dezinformat. Cei informaţi optează cel puţin pentru vectorul geopolitic pro-vest. Din păcate în ultimii ani noţiunea de integrare europeană a fost discreditată. O perioadă frumoasă a fost când am obţinut regim liberalizat de vize, am semnat Acordul de Asociere, dar prăbuşirea conceptului de integrare europeană s-a produs în special în contextul furtul miliardului. Rămâne o singură posibilitate – unirea”, a accentuat lidera Partidului Dreapta.

Ana Guţu a adăugat că 25 de ani de independenţă nu este o perioadă importantă din punct de vedere istoric şi aceasta înseamnă că populaţia majoritară este tributara trecutului sovietic, cererea cetăţenilor este foarte mare. „Ei vor un viitor preşedinte puternic, de preferinţă bărbat, din păcate, care să le rezolve toate problemele, să le dea salarii şi pensii mari, să-i pună la dubă pe cei corupţi, dar acesta nu va putea totul. Această cultură politică de a vedea separarea puterilor în stat nu există. De aceea oferta politică din partea candidaţilor este foarte mare, dar teamă mi-e că oamenii pur şi simplu nu vor ieşi la vot. Oamenii au semnat unii impuşi, dar aceasta nu înseamnă că vor vota. E o stare profundă de decepţie”, a constatat politiciana.

Dezbaterile publice de joi, 22 septembrie, sunt la a 61-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.