logo

Ana Calinici: Oamenii integri și profesioniști trebuie să iasă în față


https://www.ipn.md/ro/ana-calinici-oamenii-integri-si-profesionisti-trebuie-sa-iasa-8004_1087674.html

În imp ce socialistul Adrian Lebedinschi este sceptic privind eficiența actualei guvernări în combaterea corupției, deputata PAS Ana Calinici i-a imputat că PSRM nu a făcut nimic în perioada când a fost la putere, specificând că și acum formațiunea ocolește domeniul combaterii corupției. „Am invitat toată fracțiunea la consultări, la legea cu privire la pre-vetting, dar nimeni nu a venit. Cu amendamente nu veniți, cu propuneri nu veniți, numai cu critici”, a declarat deputata în cadrul dezbaterii publice la tema „Combaterea corupției în Republica Moldova: între obiective, procese și efecte”, care a avut loc la Agenșia de presă IPN.

Totodată, referindu-se la organizarea procesului de evaluare a cadrelor juridice, Ana Calinici a specificat că în componența comisiei de evaluare e stipulată și prezența opoziției. „Vă invităm să contribuiți direct în combaterea corupției”, a apelat deputata. Totodată, ea a anunțat că aplicarea recomandărilor Comisiei de la Veneția se va face după votarea legii pre-vettingului în lectura a doua și acesta va fi primul pas în reformarea justiției, un pas de curățare a sistemului. După aceasta va urma evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor.

De asemenea, reprezentanta PAS consideră că restructurarea CNA, la care se va recurge, va revigora organele procuraturii în lupta cu corupția. „În urma analizei minuțioase a activiății Centrului, vom concentra funcțiile procuraturii anticorupție pe corupția mare. Totodată, au fost deja efecuate măsuri și în alte domenii. Am operat unele modificări legislative pentru ca Autoritatea Națională de Integritate să poată funcționa mai eficient – să poată analiza și stilul de viață al demnitarilor, pentru ca acestia să nu poată ocoli legea... Plus la aceasta, încercăm să fortificăm instituțiile statului, am început unele măsuri. Votând în lectura a doua modificări la Constituție, se oferă independența necesară sistemului judecătoresc: a fost eliminat acel plafon de cinci ani la numirea judecătorilor, schimbată componența CSM (prin eliminarea membrilor de drept).

La fel ca și Andrian Lebedinschi, deputata PAS s-a referit la experiența României de refacere a justiției, care arată că obținerea unei noi calități a lucrurilor durează, cere timp.

Cât privește așteptările neîmplinite și insatisfacția alegătorilor care au adus PAS-ul la putere, Ana Calinici n-a evitat să remarce că actualii guvernanți au preluat o povară care s-a acumulat pe parcursul a 30 de ani. În afară exodului populației, dânsa a remarcat și lipsa unei solidarități și coeziuni pe potriva încercărilor din ultimul timp: pandemia, criza gazelor, care ar trebui luate drept o oportunitate pentru a ne menține cu demnitate. „Solidaritatea este foarte importantă. Pe 11 iulie cetățenii au exersat un vot și fiecare dintre ei poate contribui la remedierea lucrurilor în această țară, fiind promotorii reformelor. Mesajul nostru e ca toată lumea să contribuie în viața de zi cu zi la combaterea corupției și construirea unui mediu mai bun”, a conchis deputata.

Dezbaterea publică la tema „Combaterea corupției în Republica Moldova: între obiective, procese și efecte”, organizată de IPN, a fost ediția a 224-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.