logo

Amnistia anunțată de Igor Dodon pentru moldovenii din Rusia se lasă cu victime, declarație


https://www.ipn.md/ro/amnistia-anuntata-de-igor-dodon-pentru-moldovenii-din-rusia-se-7965_1046892.html

Liderul Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, care este și președintele Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia, declară că după „așa-numita amnistiere migrațională” pentru cetățenii moldoveni aflați în Federația Rusă, anunțată de către președintele Igor Dodon, mai mulți moldoveni s-au pomenit cu interdicții de a reveni în statul rusesc. Oamenii sunt anunțați că, dacă vor încerca să intre în Rusia înainte de expirarea interdicției, riscă răspundere penală și chiar pedeapsă cu închisoare.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexandr Kalinin a spus că această procedură fost anunțată înainte de alegeri pentru ca oamenii să vină acasă și să voteze. Cetățenilor moldoveni li s-a spus că, dacă au depășit termenul de ședere în  Federația Rusă, pot veni acasă evitând sancțiunile în perioada 1 ianuarie-23 februarie, însă nu este clar când aceștia vor putea reveni în Rusia. Se vehiculează ba 1 martie, ba 15 martie. Alexandr Kalinin mai spune că, din discuțiile cu înalți funcționari ai ministerului rus de interne, a aflat că aceștia nu-și imaginează cum vor fi ridicate interdicțiile.

„Ieri într-o emisiune, Igor Dodon a numit-o „așa-zisa amnistiere”. Domnule Dodon, dumneavoastră aveți dreptate, așa este „așa-numita amnistiere”. Dragi prieteni, fiecare dintre voi urmează să ia o decizie importantă, și anume dacă este sau nu gata să riște și să-l creadă pe pseudo-președinte”, a notat liderul Partidului Regiunilor. Alexandr Kalinin a menționat că, potrivit informațiilor oficiale, autoritățile ruse, abia din 24 februarie, vor începe reexaminarea dosarelor pentru ridicarea interdicțiilor, fie aplicarea unor sancțiuni mai blânde. Evident că cele mai multe întrebări vor apărea din 1 martie. Alexandr Kalinin a mai spus că, la ieșirea din Federația Rusă, cetățenilor moldoveni care au depășit termenul de ședere le sunt înmânate pentru semnare notificări, prin care sunt anunțați că au interdicție de intrare pe teritoriul rus și dacă o încalcă sunt pasibili de răspundere penală, riscând până la patru ani de închisoare.

Serghei Pascariuc muncește în Rusia și are o iubită acolo cu care planifică să se căsătorească. Tânărul spune că pe 31 ianuarie a pornit din Rusia în Moldova și planifica să se întoarcă pe 3 februarie. La frontieră,  a primit un document prin care a fost înștiințat că are interdicție de intrare pe teritoriul Rusiei timp de doi ani. Acesta spune că l-a întrebat pe polițistul de frontieră referitor la anunțul președintelui Igor Dodon, legat de amnistiere, însă funcționarul rus i-a spus că aceste întrebări trebuie adresate președintelui Dodon. „Și eu îi adresez această întrebare președintelui nostru, Igor Nicolaevici Dodon: Pe cine să cred: pe dumneavoastră sau pe polițistul de frontieră?”, întreabă Serghei Pascariuc.

În opinia lui Alexandr Kalinin, Igor Dodon nu este în stare să soluționeze problemele de acest gen. Kalinin s-a adresat autorităților ruse, în numele cetățenilor care își doresc să plece în Rusia, ca din 1 martie toți moldovenii să aibă acces pe teritoriul Rusiei, exceptându-i pe cei care au comis infracțiuni prevăzute de Codul Penal. La primirea cartei de migrațiune, moldovenii să aibă la dispoziție șapte zile pentru a se pune la evidența migațională și să le fie ridicate interdicțiile.