AMN solicită CE să expertizeze iniţiativele sale legislative în domeniul audiovizualului
https://www.ipn.md/ro/amn-solicita-ce-sa-expertizeze-initiativele-sale-legislative-in-domeniul-audiovi-7965_958820.html
Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) a solicitat Consiliului Europei (CE) să analizeze pachetul său de iniţiative legislative pentru reformarea audiovizualului, elaborat de către experţii de profil ai societăţii civile din R. Moldova, transmite Info-Prim Neo, cu referire la un comunicat AMN.
Potrivit Centrului de presă al AMN, pachetul include trei proiecte de legi. Este vorba despre Legea Audiovizualului, a Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului şi a Instituţiei Publice Locale a Audiovizualului. „Instituţiile publice locale sunt o realitate, dar vidul legislativ le transformă în ţintă uşoară pentru grupurile protejate de actuala guvernare”, spune Serafim Urecheanu, în adresarea sa către Secretarul General al CE, Terry Davis.
Preşedintele Fracţiunii AMN a menţionat că reformele cerute de CE sunt superficiale şi adoptate într-o maniera obscură de către comunişti şi aliaţii lor parlamentari. „Expertiza separată a iniţiativelor AMN se impune pentru a preveni repetarea mimărilor, care au compromis tentativele anterioare de a transforma Compania de stat „Teleradio-Moldova” în instituţie publică”. Opoziţia parlamentară apreciază şi susţine efortul partenerilor occidentali de a transforma în fapte reale declaraţiile proeuropene ale puterii actuale de la Chişinău, se mai spune în încheierea demersului.
La CE a fost depusă şi o altă scrisoare, însoţită de cele mai relevante documente din dosarul intentat împotriva lui Urecheanu „la indicaţia dată de către Voronin Procuraturii, CCCEC, Curţii de Conturi şi Ministerului Finanţelor”. În opinia preşedintelui AMN, transmiterea în judecată a acestui dosar „fabricat şi tergiversat de putere are scopul a defăima opoziţia reală din Moldova”. CE a fost atenţionat că puterea a intensificat utilizarea organelor de drept şi de justiţie împotriva tuturor celor care stau în calea intereselor ei politice sau economice, iar acest fenomen ia amploare, mai ales, la nivelurile regional şi local, se arată în document.
Demersul oficial al Fracţiunii parlamentare AMN este transmis la Strasbourg de către deputatul AMN, Valeriu Cosarciuc, care participă la actuala reuniune a APCE, forul care a adoptat recomandări clare de reformare a instituţiilor democratice din Moldova şi monitorizează respectarea lor.