logo

AMIC dă asigurări că blocurile nou-construite sunt durabile şi sigure


https://www.ipn.md/ro/amic-da-asigurari-ca-blocurile-nou-construite-sunt-durabile-si-sigure-7966_1013838.html

Directorul general al Agenţiei Municipale de Ipotecă din Chişinău (AMIC), Petru Pripa, susţine că este greşit să se spună despre blocurile nou-construite că sunt mai puţin sigure ca cele ridicate acum jumătate de secol. AMIC foloseşte materiale de construcţie de calitate, ceea ce îi permite să ofere şi 100 de ani garanţie la imobilele construite, transmite IPN.

„În construcţii, ca şi în alte ramuri, există  un cadru normativ. Respectarea acestui cadru normativ asigură calitatea necesară a construcţiilor. Altceva este că de multe ori locatarii intervin neregulamentar în structurile portante ale blocului, în sistemele de ventilare proiectate etc., considerând că aşa fac mai bine, dar, de fapt, afectează echilibrul clădirii”, a spus directorul  AMIC.

Potrivit lui Petru Pripa, preţurile la apartamentele în casele vechi au început să scadă şi este logic să se întâmple aşa, ţinând cont că multe dintre ele au nevoie de reparaţii costisitoare, de izolare termică etc., inclusiv e nevoie de schimbat geamurile. Potrivit directorului AMIC, cei care intenţionează să-şi procure o locuinţă nouă sunt mai mult interesaţi de infrastructură, decât de locul în care este amplasat blocul. „Lumea pune accentul pe calitate, pe arhitectură, şi nu pentru faptul că este sau nu blocul în centrul capitalei”, a adăugat Petru Pripa.

Dobânzile mari la creditele ipotecare este ceea ce face în prezent dificilă procurarea unei locuinţe noi, chiar şi în rate, a mai spus Petru Pripa. AMIC se gândeşte la un proiect de leasing, care va presupune compensarea parţială sau totală a dobânzii şi, astfel, va oferi şi mai multe şanse celor cu venituri modeste să-şi procure o locuinţă.

„Construcţia locativă a creat şi mai creează multe locuri de muncă. Astfel, 10 locuri de muncă în construcţie creează altele 9 în alte industrii de deservire: transport, mobilă, apă, energie etc. S-ar părea că sunt lucruri arhicunoscute, dar să ştiţi, atât timp cât se vor mişca macaralele, societatea este în dezvoltare. Dacă acestea se vor opri, este un semn foarte rău pentru societate”, a conchis directorul general al Agenţiei Municipale de Ipotecă din Chişinău.