Decanul Baroului Chișinău, Emanoil Ploşniţa, pledează pentru completarea Codului Penal și Codului Contravențional în sensul introducerii sancțiunilor pentru imixtiunea în activitatea avocaților. „În Legea cu privire la avocatură se prevede în mod expres că amestecul în activitatea persoanelor care exercită apărarea în limitele prevăzute se pedepsește prin lege”, a menționat decanul Baroului Chișinău, într-o conferință de presă la IPN.
Victor Panţîru, membru al Consiliului Uniunii Avocaților, a spus în aceeași conferință de presă că prin intentarea dosarelor penale avocaților, în baza art. 352 prim din Codul Penal – „Falsul în declarații”, li se impune autocenzurarea în acțiunile lor de protejare a drepturilor clienților. Organele de urmărire penală, societatea etc. trebuie să înțeleagă că avocații nu fac altceva decât să reprezinte interesele clienților și, chiar dacă pot fi trași la răspundere penală, nu însă pentru „Falsul în declarații”, a spus Victor Panţîru.
„Avocații de principiu nu pot fi subiecții acestei infracțiuni şi nu pot fi urmăriți pentru astfel de infracțiuni. Invenția organului de urmărire penală de a deschide dosare penale în baza articolului 352 prim „Falsul în declarații” pe numele avocaților este de fapt o intimidare a acestora şi este o derapare gravă de la principiile generale de drept”, a declarat avocatul.
Președintele Uniunii Avocaților, Nina Lozan, a menționat că în justiție se creează un precedent grav „de inoculare a fricii în acțiunile apărătorilor drepturilor şi libertăților persoanelor, frica de o eventuală şi nedreaptă răspundere penală din cauza unor declarații pe care avocatul le face la anumite etape ale procesului penal, folosind informațiile clientului său, avocatul neavând obligațiunea sau capacitatea de verificare a autencităţii şi veridicităţii acestora”.
Breasla avocaților își exprimă în acest context protestul față de urmărirea penală a unor colegi, Veaceslav Ţurcan şi Maxim Belinschi, în baza articolului privind „Falsul în declarații” și cer să fie stopate aceste încercări de intimidare, pe care le califică drept abuzuri care contravin legislației naționale şi standardelor internaționale în materie penală.