logo

Amenințările hibride continuă să fie pe prim plan în regiunea transnistreană, jurnalist


https://www.ipn.md/ro/amenintarile-hibride-continua-sa-fie-pe-prim-plan-in-7967_1102904.html

Zilnic, canalele Telegram răspândesc în regiunea transnistreană narative false pe diverse subiecte. Și aici este vorba fie despre NATO, fie despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană – cu sau fără malul stâng al Nistrului. Dezinformarea și manipularea a vizat și protestele organizate la Tiraspol împotriva noilor prevederi ale Codului Fiscal. La aceste acțiuni au vorbit doar reprezentanții regimului, nu și agenții economici vizați, care de fapt, se conformează în totalitate cerințelor legii. Declarația aparține jurnalistului Vitalie Guțu, fondator al platformei „Zona de Securitate”, implicată în proiectul Asociației pentru Politică Externă „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride”.

Într-o conferință de presă la IPN, Vitalie Guțu a declarat că una dintre constatările de bază este că amenințările hibride continuă să fie pe prim plan în regiunea transnistreană. „Să nu uităm de prezența militară ilegală a Rusiei din anul 1992, care și până astăzi există și reprezintă un risc. De asemenea, vorbim despre „planurile” președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, făcând o paralelă despre ce s-a vehiculat ieri în spațiul public. S-a alimentat opinia publică referitor la un pretins consiliu care va avea loc săptămâna viitoare în regiunea transnistreană și o eventuală așa-numită alipire a regiuni cu Federația Rusă”, a menționat ziaristul.

Acesta a îndemnat opinia publică la calm. „Există alimentări de agitație, dar lumea trebuie să-și păstreze calmul și să gândească analitic toate substraturile pe care le comportă aceste informații privind pretinsul consiliul. Să ne bazăm în primul rând pe reacția autorităților de la Chișinău. Or, noi trebuie în primul rând să facem apel și la ceea ce zic cei de la Chișinău, care spun că nu există temei. Înseamnă că ar trebui să fim un pic mai calmi, dar vigilenți”, a notat fondatorul platformei „Zona de Securitate”.

În opinia sa, tot acest amalgam informațional pe această filieră vine în contextul în care în martie urmează alegerile prezidențiale din Rusia, însă oamenii trebuie să gândească și să privească informațiile analitic.

„Noi, cei de la Zona de Securitate, vrem să fortificăm acel pod informațional și să spargem această bulă de lipsă de informație. Recent, la Varnița, am lansat o expoziție „Oameni pe ambele maluri”, prin care vrem să arătăm că oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului sunt la fel. Nu există diferențe. Diferențele sunt impuse de regimul de la Tiraspol, de anumiți factori, dar noi suntem aceiași cetățeni ai Republicii Moldova. Cu bune și cu rele, pe ambele maluri – cu reușite și cu eșecuri. Să fie clar că suntem același stat, avem aceleași valori, aceleași tendințe de a ne integra în Uniunea Europeană. Vorbesc în cunoștință de cauză, pentru că discutăm cu oamenii de acolo și spun că vor asta. Doar că nu vociferează pentru că au frică. Or, regimul de la Tiraspol a inoculat această frică oamenilor”, a mai spus Vitalie Guțu.

Proiectul „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride” este implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și platforma Zona de Securitate. Proiectul este finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.