logo

Amendă de 175 de mii de lei pentru contabilul-șef de la o întreprindere de stat


https://www.ipn.md/ro/amenda-de-175-de-mii-de-lei-pentru-contabilul-7965_1111113.html

Contabila-șef a întreprinderii de stat „Centrul de Pregătire a Specialiștilor pentru Armata Națională” a fost amendată cu 175 000 de lei pentru trafic de influență. Instanța a mai privat-o de dreptul de a exercita funcția de contabil în instituțiile publice sau private, pe un termen de 5 ani, transmite IPN.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada 2021-2022, inculpata a amenințat administratorii a două întreprinderi că va influența rezilierea contractelor sau va crea dificultăți în desfășurarea activității firmelor. Aceștia aveau contracte de locațiune cu instituția de stat și utilizau spațiul suplimentar al unui imobil și un teren care nu este obiect al contractului de locațiune.

Pentru a interveni în favoarea continuării acestei utilizări ilegale, contabila a solicitat și primit ilegal de la cei doi administratori sume ce variau între 1500 și 2500 de lei. În plus, a transmis o parte din banii primiți unui alt angajat al instituției, pentru a-l influența să nu intervină în utilizarea ilegală a bunurilor. Femeia și-a păstrat o parte din sumele primite.

Procuratura Anticorupție precizează că urmărirea penală a durat șase luni, iar judecarea cauzei - doi ani și jumătate. Inculpata a pledat nevinovată pe parcursul procesului. O sumă de 13 300 de lei i-a fost confiscată în contul statului.

Tot astăzi, Procuratura mai anunță despre o altă sentință de condamnare pentru trafic de influență. Este vorba despre o avocată care a fost amendată cu 80 de mii de lei și privată de dreptul de a profesa avocatura timp de cinci ani. Aceasta după ce apărătoarea a pretins suma de 11 000 de euro, dintre care a primit efectiv, în câteva tranșe, aproape 7 mii de euro. Ea susținea că are influență asupra ofițerului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Centru, conducătorul organului de urmărire penală al IP Centru, a procurorului ce aveau în gestiune o cauză penală în privința denunțătorului. Ultimul era acuzat de infracțiunea de falsificare a probelor în cadrul unui proces civil și față de experții din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare. În schimbul banilor, avocata promitea că poate influența soluționarea favorabilă a cauzei penale respective.

Urmărirea penală a durat doar trei luni, iar judecarea cauzei aproape 10 ani, cauza penală fiind redistribuită de cinci ori către alți judecători din varii motive. Inculpata a pledat nevinovată pe parcursul procesului, însă instanța a apreciat probatoriul administrat și a stabilit vinovăția acesteia.

În ambele cazuri sentințele sunt cu drept apel.