Ambulanţa discordiei în Parlament
https://www.ipn.md/ro/ambulanta-discordiei-in-parlament-7965_969872.html
Importul unei ambulanţe pentru Spitalul Raional Călăraşi a constituit joi, 29 mai, subiectul unei dispute în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului. Deputaţii Partidului Comuniştilor au respins iniţiativa unui grup de deputaţi de a permite, cu titlu de excepţie, importul unităţii de transport cu termenul de exploatare mai mare de 7 ani, fapt ce a nemulţumit parlamentarii din opoziţie, transmite Info-Prim Neo.
Autovehiculul, model Wolksvagen 70, fabricat în 1996, urma a fi donat spitalului din Călăraşi de către unitatea sanitară locală Valea Aosta din Italia, la iniţiativa legislativă a deputaţilor neafiliaţi Valentina Cuşnir şi Vlad Filat şi deputatul AMN, Alexandru Oleinic. Comisia parlamentară pentru politică economică, buget şi finanţe a propus spre respingere proiectul de lege, propunere susţinută prin votul deputaţilor comunişti. Comisia şi-a argumentat recomandarea prin faptul că proiectul stabileşte o normă derogatorie de la prevederile legislaţiei, stipulând scutirea de plata drepturilor de import a vehiculului. Vicepreşedintele comisiei, deputatul Gheorghe Popa, a menţionat că spitalul de la Călăraşi dispune deja de şase ambulanţe care deservesc pe deplin necesităţile instituţiei, dezaprobând astfel motivaţia autorilor proiectului privind importanţa vitală a donaţiei pentru pacienţi şi instituţie. Proiectul a primit aviz negativ şi din partea Guvernului care a invocat termenul de exploatare expirat şi gradul înalt de uzură a unităţii de transport.
Mai mulţi deputaţi din opoziţie s-au arătat indignaţi de faptul că iniţiativa a fost respinsă, în timp ce multe alte proiecte similare propuse de către deputaţii comunişti anterior au fost adoptate de către Parlament. Alexandru Oleinic a calificat gestul drept atitudine arogantă şi lipsită de respect faţă de iniţiativa colegilor din opoziţie. Deputatul AMN, Valeriu Cosarciuc a ţinut să le amintească parlamentarilor comunişti că în Moldova 78% din persoane mor la domiciliu pentru că nu pot ajunge la spital. Replica deputatului PCRM, Grigore Petrenco, precum că ar fi vorba de o acţiune populistă, au stârnit rumoare în sală şi un schimb dur de replici între deputaţi. Leonid Bujor a solicitat preşedintelui şedinţei, Maria Postoico, vicepreşedinte al Parlamentului, să nu mai permită deputaţilor comunişti să fie „comentatori politici a luărilor de atitudine ale colegilor din opoziţie” şi să se limiteze la a se expune pe marginea proiectelor de lege.