logo

Ambiţiile Rusiei sunt o problemă în calea de integrare în UE a Moldovei şi Georgiei, speaker georgian


https://www.ipn.md/ro/ambitiile-rusiei-sunt-o-problema-in-calea-de-integrare-in-ue-a-moldovei-si-georg-7965_1012365.html

Întregul proces de integrare în UE atât pentru Georgia, cât şi pentru Republica Moldova este complex şi important. Iar ambiţiile politice ale Rusiei şi încercarea de a domina spaţiul post-sovietic, atât pentru Moldova, cât şi pentru Georgia, sunt principala problemă în calea de integrare în Uniunea Europeană. Declaraţii în acest sens a făcut preşedintele Parlamentului Georgiei, David Usupashvili, într-un interviu pentru IPN.

„Apropierea de UE cere ţărilor noastre standarde de democraţie mai înalte, protecţia drepturilor omului şi libertăţilor civile, un nivel mai ridicat de dezvoltare al economiei. În plus, nu putem să nu vorbim şi despre faptul că aspiraţiile europene ale Moldovei şi Georgiei sunt foarte dureros percepute de vecina noastră Rusia”, a subliniat oficialul georgian.

David Usupashvili a adăugat că un exemplu viu al implicării Rusiei serveşte susţinerea şi promovarea forţelor separatiste şi în Moldova, şi Georgia. Exemplu în acest sens sunt, de asemenea, ultimele evenimente din Ucraina, anexarea Crimeii şi acţiunile agresive împotriva statului ucrainean.

„Pornind de la cele spuse, problemele şi dificultăţile Georgiei şi Moldovei sunt mult mai asemănătoare decât diferite, cu toate că Moldova îşi declară neutralitatea, iar Georgia declară ca vrea să devină membră NATO. Desigur, între ţările noastre există şi diferenţe specifice. În particular, Moldova are relaţii strategice şi intense cu o ţară membră a Uniunii Europene, cu România, ceea ce este un factor suplimentar, dar similitudini în problemele noastre avem, totuşi, mult mai multe”, a opinat preşedintele legislativului Georgiei.

David Usupashvili a menţionat că scopul Georgiei este nu doar semnarea Acordului de Asociere, dar şi obţinerea statutului de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. „Integrarea în Uniunea Europeană este o alegere strategică a ţării noastre şi este determinată nu doar de faptul că statutul de membru al UE garantează siguranţa şi bunăstarea ţării, dar şi de faptul că aceasta este o alegere, care reiese din întreaga noastră istorie şi cultură”, a adăugat oficialul.

Preşedintele Parlamentului Georgiei crede că pentru Moldova, care este parte a Europei din toate aspectele, atât geografice, cât şi istorice, şi culturale, procesul de integrare europeană este, la fel ca şi pentru Georgia, o revenire în spaţiul nativ.

David Usupashvili se află astăzi, 29 aprilie, într-o vizită în Republica Moldova. Este pentru prima dată când un preşedinte al Parlamentului Georgiei vizitează Republica Moldova.