Universitatea de Stat din Moldova i-a conferit ambasadorului Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, diploma Doctor Honoris Causa. Titlul este acordat pentru merite deosebite în domeniul învățământului și științei, în special pentru studiul aprofundat al consolidării statului în Republica Moldova, activitate care a finalizat cu susținerea tezei de doctor habilitat în științe politice. De asemenea, a fost apreciat faptul că ambasadorul Bartłomiej Zdaniuk este un bun prieten al Republicii Moldova și un promotor al politicii de colaborare cu Polonia, transmite IPN.
În cadrul evenimentului, decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Alexandru Solcan, a declarat că Bartłomiej Zdaniuk, doctor habilitat în științe politice, și-a făcut studiile la Institutul de Științe Politice de la Universitatea din Varșovia. După absolvire, și-a început activitatea academică la Alma Mater. A studiat, de asemenea, la Institutul de Studii Politice din Paris. În anul 2003 a susținut teza de doctorat, iar în 2016 a obținut gradul științific de doctor habilitat. Teza sa de doctorat a vizat aspecte legate de consolidarea statului în Republica Moldova.
Ambasadorul vorbește fluent cinci limbi străine, printre care și limba română. Este autorul a patru monografii științifice, la una fiind co-autor. Este co-editor la alte patru lucrări, dar și autor a circa 30 de articole în reviste de specialitate și a peste 60 de materiale prezentate la foruri internaționale. În paralel cu activitățile sale științifice și didactice, s-a ocupat de mobilitatea academică internațională, în special în cadrul programului Erasmus, a ținut prelegeri în numeroase universități prestigioase din Europa.
„Tematica Republicii Moldova o studiază timp de peste 15 ani. Din cele trei monografii publicate, două sunt axate pe tematica Republicii Moldova. În 2014 apare lucrarea „Constituția Republicii Moldova, iar în anul 2016 monografia „Consolidarea statului în Republica Moldova”. Bartłomiej Zdaniuk a publicat 11 articole în revistele de specialitate pe subiecte legate de Republica Moldova, cum ar fi: integrarea europeană, activitatea instituțiilor democrației, consolidarea statalității, transformările politice din Republica Moldova la diferite etape etc.”, a notat decanul.
Alexandru Solcan a menționat și activitatea ambasadorului care acoperă diferite proiecte de dezvoltare oferite de Polonia și de care au beneficiat toți cetățenii moldoveni. Aceste proiecte sunt consacrate dezvoltării rurale, revitalizării urbane, precum și consolidării încrederii între ambele maluri ale Nistrului. La fel, au fost proiecte destinate întreprinderilor mici și mijlocii, dar și o multitudine de donații, inclusiv pentru combaterea pandemiei.
Ambasadorul Poloniei a declarat că deseori se pune întrebarea cine sunt politologii și dacă sunt ei sau nu oameni de știință. Potrivit lui, bineînțeles, că politologii sunt oameni de știință și specificul lor poate fi definit prin anumite trăsături. Una dinte ele e că politologul analizează aspecte legate de puterea publică. Politologul oferă o descriere amănunțită, pe lângă care pune în evidență ponderea diferitor factori de ordin juridic, istoric, social, economic, cultural, internațional. „Rolul politologului este de a analiza spațiul cratocentric ca fiind un spațiu de întâlnire între mai multe științe și, odată cu COVID-19, am văzut că și medicina face parte din acest spațiu”, a notat diplomatul.
Cât despre meritele care i-au fost atribuite, Bartłomiej Zdaniuk a spus că, de fapt, este ceea ce face în primul rând Polonia, nu doar ambasadorul, pentru ca Republica Moldova să facă mai repede încă un pas către viitor. „Și cred că rezultatele exprimate în momentul alegerilor, liber, democratic, de o societate pluralistă, au confirmat faptul că dorința oamenilor din Republica Moldova este una clară. Oamenii vor să trăiască în demnitate, vor să trăiască frumos și haideți să cu toții să punem umărul să realizăm acest lucru”, a mai spus ambasadorul.