logo

Ambasadorul William Moser: SUA vor continua să ajute Moldova şi după alegeri


https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-william-moser-sua-vor-continua-sa-ajute-moldova-si-dupa-alegeri-7965_1016278.html

Statele Unite ale Americii vor continua să ajute Republica Moldova, indiferent de rezultatul alegerilor din 30 noiembrie. Declaraţia aparţine ambasadorului SUA la Chişinău, William H. Moser, şi a fost lansată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune „RTR Moldova”, transmite IPN.

Ambasadorul american susţine că SUA au avut relaţii foarte bune cu Replica Moldova şi pe parcursul celorlalte guvernări şi va respecta voinţa poporului de aici, deşi oricum se aşteaptă la anumite rezultate.

Solicitat să se expună asupra statutului de neutralitate a Republicii Moldova şi perspectivele de aderare la blocul NATO , William Moser a declarat că guvernul american nu este deranjat de statutul de neutralitate al Moldovei. „Noi respectăm alegerea făcută de către poporul vostru. Sunt mai multe ţări cu statut de neutralitate  cu care SUA are relaţiii foarte bune, cum ar fi Suedia sau Elveţia. Statutul de neutralitate nu ne împiedică să ajutăm armata moldovenească la dotarea tehnico-materială”, a notat diplomatul.

Ambasadorul SUA la Chişinău a mai spus că nu este necesar un referendum privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi a dat drept exemplu experienţa ţării sale. „Şi noi am format zone economice libere cu Mexic şi Canada, iar deciziile au fost aprobate de către Congresul american, fără niciun fel de referendum”, a specificat Moser.