logo

Ambasadorul Viorel Ursu: Voluntarii Corpului Păcii revin în Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-viorel-ursu-voluntarii-corpului-pacii-revin-in-republica-7965_1096401.html

Întrerupt pe perioada pandemică, proiectul „Voluntarii Păcii” revine în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Viorel Ursu. Potrivit diplomatului, voluntarii americani își vor reîncepe activitatea în satele Republicii Moldova, contribuind la îmbunătățirea competențelor de predare a limbii engleze pentru profesorii din localități. Viorel Ursu a mai menționat că relația Chișinăului cu autoritățile americane este într-o ascensiune continuă după preluarea puterii de către forțele proeuropene, notează IPN.

Primii voluntari ai Corpului Păcii au venit în Republica Moldova încă în 1993. De atunci, mii de voluntari ai Păcii au activat în Republica Moldova în proiecte ce vizau predarea limbii engleze, educația pentru sănătate și dezvoltarea comunitară.


„Până la sfârșitul acestui an va reveni în Republica Moldova programul „Voluntarii Păcii”, adică voluntarii Corpului Păcii vor reveni în localitățile noastre. Pe perioada pandemică acest program a fost întrerupt. Mulți cunosc impactul pe care voluntarii Corpului Păcii îl au asupra comunităților. În special, în sate acești voluntari predau limba engleză și încurajează oamenii să se asocieze și să promoveze dezvoltarea comunitară”, a spus ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Viorel Ursu, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit diplomatului, autoritățile de la Chișinău și-au transformat Statele Unite ale Americii în cel mai important aliat imediat după declanșarea războiului din Ucraina, când guvernarea a venit cu un mesaj ferm de condamnare a agresiunii ruse.

„Relația dintre SUA și Republica Moldova era deja în ascensiune odată cu schimbarea guvernării, iar odată cu declanșarea războiului această relație s-a consolidat. Războiul a fost un test pentru multe state. Era important pentru SUA să vadă poziția diferitor țări, să se spună tranșant cine este agresor și cine este victimă. Și guvernarea noastră din prima zi și-a expus poziția, menționând că Rusia este stat agresor. Era important ca Moldova, fiind stat membru ONU să spună tranșant că Rusia încalcă statutul ONU și principiile de bază ale dreptului internațional, potrivit cărora nu poți soluționa conflicte între state prin agresiune. Nu toate statele din CSI au luat această poziție tranșantă”, a spus ambasadorul Republicii Moldova în SUA.

Diplomatul spune că deși nu există riscuri militare iminente la adresa Republicii Moldova, elementele războiului hidrid purtat de Rusia sunt evidente și au menirea de a deturna parcursul european al țării.

„În Europa nu are loc doar un singur război. În Ucraina are loc un război de agresiune militară, dar mai sunt și alte războaie hibride, însă ele sunt mai puțin vizibile. Războiul hibrid nu are imaginile șocante de pe câmpul de luptă, însă Rusia folosește instrumentele acestui război asupra Republicii Moldova, aceste elemente au fost folosite și în alte state din Balcani, cum ar fi Bulgaria, Macedonia de Nord, Muntenegru, pentru a opri procesul de integrare europeană”, a spus Viorel Ursu.

Ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Viorel Ursu, și-a prezentat în decembrie 2022 scrisorile de acreditare președintelui american, Joe Biden, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Casa Albă.