logo

Ambasadorul Vasnețov, convocat la MAEIE după investigația privind spionajul Rusiei în Moldova


https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-vasnetov-convocat-la-maeie-dupa-investigatia-privind-spionajul-7965_1098438.html

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău va fi convocat la MAEIE pentru a oferi clarificări și explicații cu privire la acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în Republica Moldova. „În funcție de dezvoltările ulterioare, autoritățile Republicii Moldova vor analiza mai multe opțiuni de reacție “, este declarația Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene la investigația jurnalistică în acest sens, transmite IPN.

„ MAEIE, în strânsă coordonare cu alte instituții competente, analizează natura și amploarea acestor acțiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menționate în investigație, pentru a răspunde adecvat și prompt situației”, se arată în reacția MAEIE. Totodată, instituția consideră absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care le califică drept „o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru”.

Într-o investigație jurnalistică a Jurnal TV și The Insider se arată că numărul antenelor și dispozitivelor de transmisie de pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău crește în fiecare an. La fel, crește și numărul persoanelor misterioase care apar acolo constant. Mișcarea pe acoperiș are loc în mod special înainte de alegerile prezidențiale sau parlamentare sau înainte de vizitele delegațiilor străine în Republica Moldova. Așa s-a întâmplat în ajunul Summitului Comunității Politice Europene care a avut loc la 1 iunie și în luna mai, după un atac al hackerilor asupra rețelelor guvernamentale, când mii de documente secrete au căzut în mâinile intrușilor. Jurnaliștii i-au identificat pe bărbații de pe acoperișul ambasadei care s-au dovedit a fi ofițeri de legătură clasificați de la GRU și SVR, strâns legați de grupurile de hackeri care au spart e-mailurile Angelei Merkel, ale lui Emmanuel Macron și ale lui Hillary Clinton. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.