logo

Ambasadorul Poloniei: Parteneriatul Estic a pus bazele pentru modernizarea ţărilor-membre


https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-poloniei-parteneriatul-estic-a-pus-bazele-pentru-modernizarea-tarilo-7978_1027559.html

Parteneriatul Estic a fost acceptat ca o politică a întregii Uniuni Europene şi a fost creat pentru a contribui la modernizarea ţărilor din vecinătate. De această părere este ambasadorul Poloniei la Chişinău, Artur Michalski. De asemenea, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie”, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , organizată de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, ambasadorul a vorbit despre experienţa de integrare europeană a Poloniei.

Artur Michalski a spus că Parteneriatul Estic a pus bazele pentru modernizarea statelor-membre ale acestui program şi a oferit instrumentele pentru dezvoltare a acestor ţări. Potrivit lui, Republica Moldova în calitate de membră a acestui Parteneriat a început să utilizeze aceste instrumente. Diplomatul a amintit că Polonia este unul dintre statele fondatoare ale Parteneriatului şi consideră că programul încă nu şi-a încheiat misiunea şi îşi va continua activitatea.

Diplomatul a menționat mai multe asemănări și deosebiri existente în experiența integrării europene a țării sale și Republicii Moldova. În primul rând, Polonia nu a fost parte a Uniunii Sovietice, chiar dacă a fost sub influenţa sovietică. Apoi, în Polonia s-a păstrat mereu proprietatea privată, fapt ce i-a determinat pe oameni să gândească independent. Un alt factor important a fost şi păstrarea creştinismului, biserica fiind totalmente separată de stat, dar şi faptul că ideologia comunistă nu a fost acceptată de către polonezi.

Într-o altă ordine de idei, diplomatul a spus că în Polonia a existat mereu o societate de alternativă, care a fost în afara ideologiei comuniste. „Pentru noi toţi era clar că ne întoarcem în familia popoarelor libere europene. Am discutat în ce condiţii ne întoarcem, când, în ce mod, dar acestea erau detalii. Pentru noi era clar că mergem în UE, nu existau îndoieli geopolitice”, a spus Artur Michalski.

Dezbaterea publică cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie” este ediţia a 56-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.