logo

Ambasadorul Poloniei: Cine nu vrea să plătească pentru armata proprie, va plăti pentru armata ocupanților


https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-poloniei-cine-nu-vrea-sa-plateasca-pentru-armata-7965_1106079.html

Cine nu vrea să plătească pentru armata proprie, va plăti pentru armata ocupanților. Este opinia ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej, și a fost expusă în cadrul unui interviu acordat Agenției de presă IPN. Potrivit diplomatului polonez, pentru a-și asigura securitatea, Republica Moldova trebuie să-și caute noi parteneri și să investească în domeniul apărării. Tomasz Kobzdej a explicat că țara sa a luat decizia aderării la NATO pentru a-și asigura securitatea și independența, iar Blocul Nord-Atlantic reprezintă cel mai puternic scut de apărare.

Ambasadorul Poloniei a explicat că după destrămarea Uniunii Sovietice a existat o unitate desăvârșită în rândul societății poloneze și al elitelor politice în privința modelului de securitate ce urma să fie ales. Diplomatul polonez a menționat că în condițiile situației geopolitice și a amplasării geografice, neutralitatea nu era o opțiune pentru Polonia, iar apartenența la NATO s-a dovedit a fi o puternică umbrelă de securitate.

„Polonia a luat decizia încă 30 de ani în urmă, cum să fie pregătită pentru așa gen de situații. După prăbușirea Uniunii Sovietice și a pactului de la Varșovia, aveam mai multe opțiuni strategice puse pe masă. Exista o unitate foarte mare a elitelor politice și a societății în privința opțiunii. Având în vedere poziționarea geografică, situația geopolitică, Alianța militară a devenit unicul scut care ne putea apăra. De câte ori vorbim cu moldovenii despre securitate, se invocă neutralitatea. Dar pentru Polonia aceasta nu a fost o opțiune. Acum 25 de ani noi am luat decizia cum ne asigurăm că suntem pregătiți pentru amenințări militare și decizia a fost să ne alăturăm Alianței. Am contribuit cu potențialul nostru economic, militar, la dezvoltarea Alianței. Acesta este scutul nostru”, a spus ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej.

Diplomatul polonez a menționat că deși Republica Moldova este stat neutru, țara trebuie să investească în domeniul apărării și securității.

„Apropierea de instituțiile Nord-Atlantice prin intermediul Uniunii Europene este o opțiune. După mai multe dezbateri, Republica Moldova totuși avansează pe o cale similară cu a noastră. Trebuie să căutați parteneri și să investiți în Apărare. Este o necesitate, pentru că cine nu vrea să plătească pentru Armata proprie, va plăti pentru armata ocupanților”, a punctat diplomatul polonez.

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova a explicat că și țara sa este ținta războiului hibrid din partea Rusiei, propaganda și atacurile cibernetice fiind instrumentele principale ale acestui război. Potrivit lui Tomasz Kobzdej pentru a combate fenomenul dezinformării este necesară educarea populației și dezvoltarea gândirii critice.

„Cele mai afectate de războiul hibrid sunt acum Republica Moldova, Polonia, țările de la frontieră. Ce înseamnă război hibrid? Este o compilație de mijloace tradiționale. Războiul hibrid din Republica Moldova nu presupune doar amenințări cibernetice și dezinformare, ci presupune și proteste de stradă și destabilizări. Toate acestea luate împreună, plus prezența militară ilegală a armatei rusești în Republica Moldova. Și noi în Polonia avem dezinformare și atacuri cibernetice. Văd potențial enorm de consultări dintre Varșovia și Chișinău cu privire la posibilitățile de contracarare a amenințărilor hibride. Educația este crucială, din acest punct de vedere”, a explicat Tomasz Kobzdej.

Interviul cu ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej, a fost realizat de către Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.