logo

Ambasadorul Moldovei la Tokyo: Moldova ar putea câștiga anual 10 mlrd de lei din turism


https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-moldovei-la-tokyo-moldova-ar-putea-castiga-anual-10-mlrd-de-lei-din--7966_1031135.html

Dacă moldovenii ar fi puțin mai inovativi, Moldova nu ar duce lipsă de turiști, consideră ambasadorul Moldovei la Tokyo, Vasile Bumacov, care estimează că Moldova ar putea anual atrage un milion de turiști, iar aceștia ar lăsa în țară cel puțin 500 de milioane de dolari sau 10 miliarde de lei anual. Iar o mai bună investiție nici că poate fi, subliniază diplomatul. Într-un interviu pentru IPN Vasile Bumacov a spus că turismul este o industrie foarte importantă, dar în Moldova încă nu s-a conștientizat acest lucru. Japonia este vizitată anual de 20 de milioane de turiști, iar autoritățile depun eforturi vizibile ca până în 2020 să atingă cota de 30 de milioane.

Japonezii, când se întorc de peste hotare, cel mai mult povestesc despre ce bucate noi și deosebite au gustat. Și chiar dacă bucătăria japoneză este deosebită, extrem de diversă, fiind chiar inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, oricum japonezii sunt extrem de curioși să descopere ceva nou. Specialitatea moldovenească numărul unu care îi impresionează pe japonezi și nu o refuză nici la micul dejun, spune Vasile Bumacov, este zeama moldovenească cu pui și tăiței de casă.

„Chiar dacă aici nu se găsește pui de casă, oricum carnea din magazine este perfectă pentru zeamă. Sarmalele sunt foarte bine primite, dar și majoritatea bucatelor care le gătesc gospodinele noastre la Crăciun, Paști, de Hram”, a comunicat diplomatul, spunând că și friptura de porc japonezii o preferă la noi, deoarece carnea este mult mai gustoasă.

Cu mămăliga stăm mai prost. „Eu știu că și mulți moldoveni nu prea o adoră dacă e pregătită așa uscată și tare cum se gătește tradițional la noi, iar japonezii nici atât. Brânza de oi este bună pentru noi deoarece genetic s-a întipărit în gustul moldovenilor fiind moștenită din vremuri străvechi, când nu erau alte metode de păstrare decât să fie tare sărată și ulterior să devină foarte dură. Din cauza gustului prea sărat, mulți străini nu prea o preferă decât în cantități mici. Iar noi sigur că-i ducem dorul aici”, a mărturisit Vasile Bumacov.

În Japonia specialitățile tradiționale moldovenești preparate cu suflet și bine prezentate sunt apreciate. „Numai că trebuie puțin să le ajustam la specificul consumatorului local, cum fac și italienii, și francezii. Japonezii sunt foarte sensibili la calitatea bucatelor, servesc câte puțin, dar cât mai multe feluri. Japonezii pun în valoare toate produsele, plantele sănătoase, care aici se cultivă sau cresc prin păduri, lacuri, mare. Spre exemplu, dovleacul este foarte popular datorită calităților curative”, a mai spus ambasadorul moldovean.