Ambasadorul moldovean la Bucureşti îi încurajează pe investitorii români să treacă Prutul
https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-moldovean-la-bucuresti-ii-incurajeaza-pe-investitorii-romani-sa-7966_984327.html
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, îi încurajează pe investitorii români să treacă Prutul, pentru că au condiţii favorabile pentru ca să dezvolte afaceri. Apelul ambasadorului a fost făcut în cadrul unui interviu acordat portalului informaţional de la Bucureşti, Inforusia, transmite Info-Prim Neo.
„Evident că ne dorim ca investiţiile româneşti să treacă cu mai multă fermitate şi încredere Prutul, să fie cât mai multe şi cât mai consistente, fie că e vorba de afaceri cu capital pur românesc sau cu capital mixt”, spune ambasadorul. Şeful misiunii a mai declarat presei româneşti că odată cu venirea la guvernare la Chişinău a Alianţei pentru Integrare Europeană, au fost simplificate şi eliminate multe bariere şi au fost create condiţii favorabile pentru investitorii străini.
„De exemplu, Banca Mondială în sondajul său „Cost of Regulating Business” a apreciat eforturile Guvernului Moldova, plasând Moldova în clasamentul său de la poziţia 108 în 2009 la 94 în anul 2010”, a subliniat Iurie Reniţă. Diplomatul se declară convins că astfel pe investitorii români îi aşteaptă un profit garantat.
Ambasadorul a făcut trimitere la date statistice şi a menţionat că în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate circa 490 de întreprinderi cu participarea capitalului românesc, iar soldul investiţiilor străine în aceste întreprinderi constituie 1 miliard 800 milioane lei moldoveneşti sau circa116 milioane euro, ceea ce reprezintă 7% din suma totală a investiţiilor din Republica Moldova.
Iurie Reniţă a fost întrebat şi despre posibilitatea înfiinţării unei bănci comune româno-moldoveneşti, despre care a vorbit anterior omologul său român de la Chişinău, Marius Lazurcă. „Este mai mult decât necesară extinderea spectrului financiar-bancar românesc în Republica Moldova. Ţinând cont de deschiderea de azi a autorităţilor ambelor state, cred că ar fi bine să existe şi alte bănci, inclusiv cu capital românesc pentru a facilita activităţile investiţionale ale agenţilor economici români şi internaţionali”, a mai spus ambasadorul.
În prezent exporturile Republicii Moldova în România sunt pe locul doi, după Federaţia Rusă. Pe piaţa românească ajung în mod tradiţional produsele alimentare şi textile. Republica Moldova importă din România 51% din produse petroliere. În acelaşi timp, din România se aduce în Moldova mobilă, detergenţi, tuburi şi ţevi metalice, alte produse din aluminiu.