logo

Ambasadorul Marii Britaniei a fost decorat cu Ordinul de Onoare


https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-marii-britaniei-a-fost-decorat-cu-ordinul-de-onoare-7965_1004217.html

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Chişinău, Keith Shannon, a fost decorat de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu „Ordinul de Onoare”, în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de prietenie şi colaborare moldo-britanice. Ambasadorul îşi încheie misiunea diplomatică în Republica Moldova, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Preşedinţiei.

Nicolae Timofti i-a mulţumit ambasadorului pentru contribuţia în dezvoltarea relaţiilor moldo-britanice, referindu-se în particular la impulsionarea cooperării politice şi economice, sprijinul acordat Republicii Moldova de către Marea Britanie în procesul de integrare europeană şi în cel de reglementare a conflictului transnistrean. De asemenea, Nicolae Timofti a apreciat atitudinea statului britanic faţă de cetăţenii moldoveni stabiliţi în această ţară şi a subliniat că oamenii din Republica Moldova vor continua sa muncească cu onestitate şi respect faţă de legile statelor de reşedinţă, inclusiv în Marea Britanie.

Keith Shannon a subliniat că există diferenţe apreciabile între unele articole apărute recent în presa britanică şi poziţia oficială pozitivă a statului britanic faţă de cetăţenii moldoveni, inclusiv faţă de cei care aleg să lucreze în Marea Britanie. Diplomatul britanic a mai spus că a fost un privilegiu să-şi reprezinte ţara în Republica Moldova şi că în perioada de 4 ani în care a condus misiunea diplomatică a Marii Britanii la Chişinău, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea sa democratică, în pofida unor probleme politice.

Ambasadorul a avut o întrevedere şi cu premierul în exerciţiu, Vlad Filat, care a spus că relaţiile moldo-britanice sunt bune, iar la capitolul comercial – reprezintă chiar un exemplu. În ultimii trei ani balanţa comercială între cele două ţări se menţine pozitivă, iar în 2012 comerţul exterior al Republica Moldova cu Marea Britanie a crescut cu 5% faţă de anul 2011.

Vlad Filat a dat asigurări că Republica Moldova va continua să menţină ritmul reformelor, astfel încât Moldova să se apropie de standardele şi valorile europene, iar cetăţenii să beneficieze de o viaţă mai bună. La final, Vlad Filat i-a dăruit ambasadorului o minge de fotbal, diplomatul fiind un împătimit al acestui sport.