logo

Ambasadorul Letoniei: sperăm că cetățenii vor alege calea reformelor


https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-letoniei-speram-ca-cetatenii-vor-alege-calea-reformelor-7965_1081816.html

Experiența Letoniei demostrează că o țară din fostul bloc sovietic poate deveni un stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline, iar cetățenii de pot bucura de toate avantajele eurointegrării. O spune ambasadorul Letoniei la Chișinău, Uldis Mikuts. Potrivit diplomatului, produsul intern brut al țării sale a crescut în primii ani de după aderarea la UE cu peste 30%, iar Republica Moldova are toate șansele să obțină o performață similară, dacă va implementa prevederile Acordului de Asociere. Diplomatul și-a exprimat speranța ca la alegerile din 11 iulie, cetățenii vor alege calea reformelor adevărate, nu mimate, notează IPN.

Ambasadorul Letoniei la Chișinău, Uldis Mikuts, spune că șansa țării sale de a se interga în mare familie europeană în anul 2004 s-a bazat atât pe voința politică, cât și pe dorința cetățenilor de eurointegrare. La referendumul din 2003 privind necesitatea aderării la UE, 67% dintre letoni s-au pronunțat în favoarea eurointegrării, rata prezenței fiind de 72%. Potrivit diplomatului, o dorință de schimbare se observă în ultima perioadă și în rândul societății moldovenești.

„Prin votul de la alegerile prezidențiale, oamenii au spus clar că doresc schimbarea cursului politic și doresc implementarea reformelor. Acesta a fost un mesaj foarte clar, pentru că victoria Maiei Sandu a fost una convingătoare. Alegerile din 11 iulie vor demonstra din nou voința cetățenilor, sperăm că se va merge din nou pe calea reformelor, pentru că din experiența Letoniei vă asigurăm că aceste reforme sunt în beneficiul cetățenilor”, a spus Uldis Mikuts în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, diplomatul s-a arătat nedumerit de declarațiilor unor politicieni din Republica Moldova privind imixtiunea în treburile interne ale țării din partea unor diplomați europeni.

„Noi doar încercăm să accentuăm obiectivele corecte necesare pentru a atinge un scop corect, dar ce se va întâmpla în realitate depinde de deciziile politicienilor. Republica Moldova este stat independent și suveran, cu politiceni aleși în cadrul unor scrutine democratice. Noi doar vorbim despre necesitatea reformelor pe care le credem importante pentru buna calitate a vieții oamenilor”, a mai spus diplomatul leton.

Letonia este stat membru UE din 2004. La fel ca și celelalte state baltice, Letonia a susținut constant parcursul european al Republicii Moldova. În ultimii 15 ani, în țara noastră au fost implementate peste 90 de proiecte, în valoare de 1 milion de euro, în calitate de asistență din partea Letoniei.