logo

Ambasadorul Ion Stăvilă: Ucraina poate oferi sprijin substanţial Moldovei


https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-ion-stavila-ucraina-poate-oferi-sprijin-substantial-moldovei-7965_1019970.html

Ucraina poate oferi sprijin substanţial Republicii Moldova în transmiterea experienţei pe care o acumulează în promovarea reformelor. „Cred că este evident şi se văd şi de la Chişinău acele elemente noi care au intervenit în politica de la Kiev, inclusiv în ceea ce priveşte invitarea unor membri ai guvernului din exterior, mai ales în ceea ce priveşte echipele de reformatori care s-au constituit aici, sunt câteva grupuri formate din experţi cu cunoştinţe teoretice, dar şi cu experienţă practică”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la Kiev, Ion Stăvilă, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite IPN.

Ion Stăvilă a precizat că în timpul vizitei sale la Kiev, prim-ministrul Chiril Gaburici a discutat cu oficialii de la Kiev şi despre procesul de reglementare a conflictului transnistrean, impactul acestui conflict asupra securităţii din regiune. Ambele părţi au reiterat disponibilitatea de a coopera strâns  în vederea promovării procesului de reglementare.

„În ceea ce priveşte aşa-zisa blocadă şi izolare a regiunii, este mai degrabă un mit, deoarece nu există în realitate niciun fel de blocadă. Dimpotrivă, s-a discutat despre modul în care am putea să ajutăm populaţia din regiune, pentru că cel mai mult s-a vorbit despre interesele populaţiei, ale oamenilor de rând din această regiune, care suferă şi din cauza unui conflict nesoluţionat, dar şi din cauza crizei economice, social-economice care a afectat puternic regiunea. S-a discutat despre modul în care şi Ucraina, şi Republica Moldova ar putea în mod practic să sprijine populaţia din această regiune, inclusiv agenţii economici”, a comunicat Ion Stăvilă.

Potrivit diplomatului, în perspectivă apropiată urmează să fie elaborat un mecanism de organizare a controlului în comun la frontiera moldo-ucraineană pe sectorul central transnistrean, astfel încât să poată fi sprijiniţi agenţii economici din regiune să-şi promoveze exporturile şi să continue importul de bunuri necesare în regiune.

O altă temă a fost cea a securităţii naţionale, a securităţii energetice, iar în acest sens oficialii de la Chişinău şi Kiev au discutat despre modalităţile de unificare a potenţialului de care dispun ambele ţări. „Faptul că şi Ucraina, şi Republica Moldova au devenit de mai mult timp membri ai Comunităţii Energetice Europene ne ajută să ne aliniem la standardele europene în acest domeniu. Şi să întărim această interconexiune în domeniul energetic cu ţările europene, astfel încât să putem profita din plin de posibilităţile pe care le are Uniunea Europeană, ţările europene de a ne ajuta în soluţionarea problemelor energetice, în asigurarea securităţii energetice a ţărilor noastre”, a adăugat diplomatul.

Întrebat despre summitul de la Riga şi importanţa acestuia, ambasadorul Republicii Moldova la Kiev a spus că diplomaţia ucraineană şi cea moldovenească depun eforturi pentru a obţine un anumit succes, inclusiv care ar fi reflectat în declaraţia summitului şi este departe de a crede că bătălia diplomatică ar fi pierdută pentru perspectiva europeană. La final, Ion Stăvilă a adăugat că la Kiev s-a vorbit şi despre perspectiva organizării unor vizite de răspuns la Chişinău, iar pentru începutul lunii iunie este planificată o vizită oficială a preşedintelui Radei Supreme la Chişinău, Vladimir Groisman, iar în a doua jumătate a anului ar putea fi organizată o vizită a prim-ministrului Ucrainei.