logo

Ambasadorul Federației Ruse în Moldova este convocat la MAEIE


https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-federatiei-ruse-in-moldova-este-convocat-la-maeie-7967_1096444.html

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, pentru a-l informa despre decizia autorităților în privința unui comportament necorespunzător manifestat de doi funcționari ai Ambasadei Federației Ruse în contextul intenției președintelui Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în cadrul unei conferințe de presă susținute după ședința Guvernului, transmite IPN.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menționat că anunțul făcut de prim-ministrul Dorin Recean, în contextul retragerii de la doi funcționari ai Ambasadei Federației Ruse a cartelelor de acreditare, se referă la faptul că aceștia au avut un comportament necorespunzător în cazul legat de președintele Tatarstanului căruia nu i s-a permis accesul pe teritoriul Republicii Moldova.

„Premierul a evidențiat că comportamentul necorespunzător din partea unor funcționari străini în raport cu autoritățile noastre nu este tolerat, respectiv anunțul care a fost făcut se referă la faptul că acestor funcționari de la Ambasada Federației Ruse urmează să li se retragă cardurile de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Suplimentar, premierul a indicat despre necesitatea examinării declarării persona non-grata a unui oficial de la Ambasada Federației Ruse ca urmare a acestui comportament necorespunzătorˮ, a explicat Daniel Vodă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a reamintit că Poliția de Frontieră le-a explicat foarte clar persoanelor cărora nu li s-a permis accesul pe teritoriul țării motivele legale care au stat la baza acestei decizii. Interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Moldova s-a bazat pe faptul că nu era clar scopul intrării.