logo

Ambasadorul Federației Ruse, convocat la MAEIE


https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-federatiei-ruse-convocat-la-maeie-7965_1046611.html

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în legătură cu știrile privind deschiderea la Moscova a unei „reprezentanțe a Transnistriei”.

Potrivit MAEIE, Oleg Vasnețov a comunicat că este vorba despre o organizație non-profit, ce va presta servicii de asistență juridică locuitorilor din regiunea transnistreană, dar nu numai, și care, în virtutea legislației ruse, a fost înregistrată la Ministerul Justiției.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a solicitat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, clarificarea statutului fundației pentru dezvoltarea relațiilor sociale și culturale „Transnistria”, care în calificările liderilor din regiunea transnistreană, sprijinite de mass-media din regiune, îi atribuie statut de „reprezentanță diplomatică” și pentru titulatura de „reprezentanță oficială” care e trecută pe frontispiciul organizației.

„Statutul de „reprezentanță oficială” are semnificație definitorie pentru contextul relațiilor diplomatice, în așa fel fiind adus un prejudiciu relațiilor bilaterale moldo-ruse. Astfel de acțiuni subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar MAEIE amintește că în favoarea respectării principiilor amintite mai sus, conducerea Federației Ruse s-a pronunțat deschis și univoc în repetate rânduri”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului, citat de IPN.

MAEIE face apel la autoritățile Federației Ruse să asigure respectarea deplină a cadrului legislativ intern și cel internațional deopotrivă, în lumina discuțiilor petrecute, pentru a evita orice confuzii și speculații în măsură să prejudicieze relațiile bilaterale dintre cele două țări.