logo

Ambasadorul agreat al României: Moldova este o prioritate strategică în acţiunea externă a statului român


https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-agreat-al-romaniei-moldova-este-o-prioritate-strategica-in-7965_1027149.html

Susţinerea parcursului european al Republicii Moldova şi reconectarea – strategică, politică, dar şi fizică – a Moldovei la spaţiul european sunt obiectivele prioritare ale mandatului ambasadorului agreat al României la Chişinău, Daniel Ioniţă. Într-un interviu acordat pentru portalul intervio.ro, ambasadorul a menţionat că Republica Moldova este o prioritate strategică perenă în acţiunea externă a statului român, iar România este interesată de stabilitatea Republicii Moldova şi de menţinerea cursului european al acesteia, transmite IPN.

Ambasadorul a declarat că, pentru atingerea obiectivelor propuse, în primul rând, este important să se consolideze tendinţele spre stabilitate şi predictibilitate, prin relansarea reală, credibilă, vizibilă a reformelor atât de necesare în Republica Moldova. Potrivit lui, în al doilea rând, ar trebui promovate cu consecvenţă proiectele menite să întărească legăturile cu România, atât la nivel inter-personal, cât şi instituţional.

„În particular, îmi doresc să contribui la consolidarea prezenţei investiţionale româneşti, ca pas obligatoriu impus de însăşi logica pieţei şi voi acţiona pentru semnalarea oportunităţilor oferite în contextul reluării procesului de privatizare în Republica Moldova. În îndeplinirea mandatului, voi miza pe susţinerea deplină a autorităţilor române şi voi acţiona pro-activ, anticipativ şi, sper eu, eficient pentru realizarea obiectivelor prioritare, cu respectarea deplină a normelor şi cutumelor diplomatice”, a notat Daniel Ioniţă.

Ambasadorul consideră că România poate fi un model demn de urmat de integrare europeană pentru Republica Moldova. „În prezent, relaţia bilaterală este ghidată de Declaraţia Comună privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, semnată de preşedinţii celor două state la Bucureşti, la 27 aprilie 2010. Abordarea generală a relaţiei bilaterale este deschisă şi pragmatică, vizând dezvoltarea cooperării pe toate palierele, cu accent pe identificarea şi promovarea acelor proiecte comune care să conducă la sporirea interconectării celor două maluri ale Prutului”, a afirmat diplomatul.

În opinia ambasadorului, la această etapă, prioritatea efortului României ar trebui să fie susţinerea integrării europene a Republicii Moldova, astfel încât momentul revenirii depline şi ireversibile a Moldovei în marea familie europeană să aibă loc cât mai curând.

La începutul lunii aprilie preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele de rechemare în ţară pentru mai mulţi ambasadori, printre care şi cel de la Chişinău, Marius Lazurca. Ulterior, şeful statului romaân a aprobat mai multe propuneri de numire a ambasadorilor printre care şi Daniel Ioniţă, pentru Republica Moldova.