logo

Ambasadorii UE: Se cer soluții democratice pentru situația fără precedent de după invalidarea alegerilor


https://www.ipn.md/ro/ambasadorii-ue-se-cer-solutii-democratice-pentru-situatia-fara-precedent-7965_1042812.html

Autoritățile Republicii Moldova trebuie să găsească modalități democratice pentru a soluționa situația fără precedent înregistrată la Chișinău după invalidarea alegerilor locale noi. Necesitatea a fost subliniată de către ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău, care s-au întâlnit vineri, 6 iulie, cu premierul Pavel Filip și membrii guvernului pentru a-i informa asupra poziției UE după invalidarea alegerilor locale desfășurate în municipiul Chișinău.

Potrivit unui comunicat de presă, citat de IPN, ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de apărare, Federica Mogherini, și de către comisarul pentru vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, în declarația lor comună lansată imediat după invalidarea alegerilor, precum și îngrijorările prezente în capitalele statelor membre. Reprezentanții UE au reiterat faptul că decizia de invalidare și modalitatea cum aceasta a fost luată privează locuitorii Chișinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie.

Mesajele transmise de către reprezentanții UE membrilor cabinetului de miniștri remarcă faptul că asemenea decizii subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului așa cum a fost subliniat și de Parlamentul European în rezoluția adoptată la 5 iulie privind Republica Moldova. În cadrul întâlnirii au fost reamintite așteptările UE precum că autoritățile Republicii Moldova vor garanta independența justiției, conform angajamentelor internaționale asumate, drept unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și un aspect îndelung așteptat de către cetățenii Republicii Moldova.

Potrivit comunicatului, UE și statele membre ale UE vor continua să urmărească cu foarte mare atenție procesul de reforme și funcționarea instituțiilor statului în Republica Moldova și implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, care are scopul de a îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, a fost reamintit anunțul Comisiei Europene că, până la îndeplinirea precondițiilor politice legate de democrație, statul de drept și drepturile omului, plata primei tranșe din Asistența Macrofinanciară rămâne suspendată.