Ambasadorii SUA şi UE speră că ancheta în cazul Paciu va avea loc aşa cum spune legea
https://www.ipn.md/ro/ambasadorii-sua-si-ue-spera-ca-ancheta-in-cazul-paciu-7967_1002688.html
Ambasada SUA la Chişinău se aşteaptă la o investigaţie completă, minuţioasă şi independentă a omorului lui Sorin Paciu la vânătoarea de elită din Pădurea Domnească. Ambasadorul William Moser a declarat pentru Info-Prim Neo că nimeni nu ar trebui să fie mai presus ca legea, mai ales funcţionarii publici care servesc voinţa poporului. Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, solicitat în legătură cu acest caz, a spus că e loc de întrebări când un incident de acest gen devine public abia după aproape două săptămâni. Totuşi, sugestia este să se aştepte rezultatul anchetei oficiale înainte de a trage concluzii finale.
Ambasadorul american, William Moser, spune că există două aspecte diferite în cazul vânătorii tragice: împuşcarea mortală a lui Sorin Paciu şi acţiunile autorităţilor după acest incident. „În ceea ce priveşte primul aspect, în Statele Unite ale Americii poliţia ar fi fost imediat chemată la locul crimei pentru a oferi asistenţă şi să investigheze cazul. De fapt, un incident similar a avut loc în SUA în 2006, atunci când vicepreşedintele Dick Cheney a fost implicat în împuşcarea accidentală a unui coleg vânător. Poliţia locală a fost contactată în termen de o oră de la împuşcare şi a efectuat o investigaţie minuţioasă şi independentă, în conformitate cu legislaţia SUA”, a comunicat diplomatul american.
Cât ţine de acţiunile care au urmat după incident, William Moser subliniază că rămân multe întrebări despre ce s-a întâmplat şi cum au reacţionat oficialii. „O comisie independentă ar trebui să fie formată pentru a investiga pe deplin toate aspectele legate de caz şi pentru a emite un raport public”, a specificat William Moser. Diplomatul spune că este vital să se facă o investigare completă şi transparentă, ca publicul să fie informat. „Un exemplu recent în Statele Unite a fost investigarea independentă a evenimentelor tragice care s-au soldat cu uciderea diplomaţilor americani din Benghazi, în luna septembrie. O comisie specială a emis un raport independent, după investigarea detaliilor şi intervievarea participanţilor, iar oficialii de nivel înalt au fost supuşi unui interogatoriu dur în faţa Congresului privind evenimentele petrecute”, a remarcat ambasadorul.
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, a declarat pentru Info-Prim Neo că l-a întristat mult să audă despre incidentul tragic de la vânătoarea din 23 decembrie, care s-a soldat cu moartea unui bărbat tânăr. „Sugestia mea e să aşteptăm rezultatul anchetei oficiale înainte de a trage orice concluzii finale. Cu toate acestea, cred că este loc de întrebări dacă un incident, în care un cetăţean nevinovat moare de o moarte nefirească într-o ţară mică precum Moldova, devine public abia după aproape două săptămâni. Acest lucru dă impresia că cineva a fost interesat să tăinuiască acest caz”, a conchis oficialul european.
Cu toate acestea, spune Dirk Schuebel, într-o ţară democratică, toată lumea, indiferent dacă are sau nu o funcţie de răspundere, ar trebui să fie egală în faţa legii. Prin urmare, oficialul speră că ancheta se va finaliza în strictă conformitate cu legea şi că vinovatul va fi pedepsit prin aplicarea la fel de strictă a legislaţiei în vigoare. „Cred că, dacă într-un stat membru al UE persoane responsabile de aplicarea legii ar fi implicate într-un caz care ar lasă chiar şi cea mai vagă suspiciune a unui conflict de interese, atunci aceste persoane ar trebui cel puţin să-şi suspende temporar activitatea până la finalizarea anchetei şi/sau până când nevinovăţia lor va fi dovedită”, a subliniat ambasadorul UE.
La 23 decembrie în timpul unei vânători în Pădurea Domnească, la care au participat mai mulţi judecători şi procurori, a fost rănit mortal un bărbat de 34 de ani. Incidentul nu a fost făcut public până pe data de 6 ianuarie, iar poliţia a declarat că procurorii au refuzat ajutorul său. La solicitarea Procuraturii Generale, Consiliul Superior al Magistraturii, l-a lipsit de imunitate judecătorească pe Gheorghe Creţu, pentru a putea fi cercetat pentru omor din imprudenţă. În aceeaşi zi, la 10 ianuarie, Creţu şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău şi din cea de judecător.