Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield a apreciat înalt felul în care Republica Moldova face față provocărilor cu care se confruntă în procesul gestionării crizei refugiaților care au fugit din calea războiului ruso-ucrainean. Poziția a fost formulată în cadrul întrevederii prim-ministrei Natalia Gavrilița cu ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, care a avut loc la Chișinău.
„Vizita mea în Republica Moldova este un semn de prietenie și apreciere față de Guvernul pe care îl conduceți. Provocarea cu care vă confruntați acum este una imensă, dar să știți că toată lumea vă admiră curajul și determinarea de care dați dovadă în oferirea ajutorului cetățenilor ucraineni”, a spus ambasadoarea SUA la ONU.
În context, șefa Executivului a apreciat asistența SUA în condițiile crizei umanitare, menționând că vizita ambasadoarei în țara noastră este un semnal puternic de suport din partea americană, dar și din partea organizațiilor de sub umbrela Națiunilor Unite. Prim-ministra a subliniat că ajutorul comunității internaționale este necesar pentru sporirea capacităților instituțiilor implicate în gestionarea crizei, accentuând că Guvernul rămâne ferm angajat în asigurarea protecției celor care caută refugiu în Republica Moldova sau tranzitează țara noastră.
„Încă de la începutul războiului am văzut o coeziune socială fără precedent aici, la noi acasă. Am văzut cât de bine pot colabora instituțiile statului, voluntarii, sectorul privat și diaspora moldovenească pentru a ajuta oamenii care fug din calea războiului. Avem multe centre de plasament amenajate de agenți economici, de organizații non-guvernamentale și comunități locale - familiilor refugiate din Ucraina li s-au oferit adăpost, hrană și compasiune. Solidaritate – este cuvântul care descrie cel mai bine această perioadă. Solidaritate am văzut din partea statelor europene, comunităților internaționale și, evident, a statului American”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul conferinței de presă care a urmat întrevederea.
Oficialii au făcut un schimb de opinii privind evoluția situației din regiune, pledând pentru încetarea acțiunilor militare și negocieri pașnice în confruntarea care afectează în mod direct și Republica Moldova.
Părțile au discutat, de asemenea, subiecte privind colaborarea Republicii Moldova cu SUA în cadrul Națiunilor Unite, precum și importanța dialogului moldo-american pentru procesele democratice din țara noastră, asigurarea dezvoltării și bunăstării Republicii Moldova, în pofida crizelor majore cu care se confruntă.