logo

Ambasadoarea Germaniei: Este nevoie de o expertiză a talentelor aici în țară


https://www.ipn.md/ro/ambasadoarea-germaniei-este-nevoie-de-o-expertiza-a-talentelor-8004_1068508.html

Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Angela Ganninger, spune că de când este în Republica Moldova a reușit să viziteze și să cunoască mai multe regiuni din țară. De asemenea, mai mulți prieteni germani de ai săi au fost aici în vizită și s-au bucurat de ospitalitatea moldovenească și de locurile frumoase. Însă ceea ce o întristează, spune ambasadoare, e că mulți cetățeni moldoveni își părăsesc țara în continuare și că aleg să-și caute viitorul în străinătate.

„Sigur că poți să-ți imaginezi că oamenii își doresc să trăiască liber și să aibă o viață prosperă. Însă este nevoie de o expertiză a talentelor aici în țară. Și acestor oameni trebuie să le fie create perspective de viitor și condiții de viață”, a declarat Angela Ganninger în cadrul unui video-interviu pentru IPN.

Ambasadoarea a menționat că germanii nu știu foarte multe despre moldoveni sau despre Republica Moldova. Și aceasta ține de faptul că foarte mulți moldoveni trăiesc în Germania în baza unui pașaport românesc, iar oamenii nu pot face diferența între moldoveni și români. „Mă bucur când vin cetățenii germani aici, ca turiști sau într-un alt context, pentru că atunci ei pot cunoaște țara dumneavoastră într-o manieră pozitivă. Vă cunosc ospitalitatea, obișnuințele, tradițiile, bunul vin pe care îl aveți. Și se întorc cu o imagine și o impresie foarte pozitivă despre țara dumneavoastră”, susține Angela Ganninger.

Potrivit ei, nu există foarte mulți germani stabiliți în Republica Moldova. Cei care se stabilesc aici încearcă să învețe una dintre limbile folosite pe teritoriul național. Pentru mulți dintre ei lucrurile au o latură practică și depinde și de cunoștințele anterioare lingvistice cu care au venit aici. Cei mai în vârstă și cei care vin din estul Germaniei, au învățat la școală limba rusă. Ei pot să pornească de la aceste cunoștințe și să le dezvolte, să le împrospăteze aici mai departe. „Cred că este un motiv practic – poți să dezvolți ceva pe o bază lingvistică deja existentă. Româna se învață mai puțin în Germania. Eu, la rândul meu, încerc să învăț limba română de când sunt aici și am nevoie de ceva timp, din păcate nu am foarte mult timp, dar reușesc să înțeleg destul de bine. Este mai greu cu vorbitul”, a spus ambasadoarea Germaniei.

În altă ordine de idei, Angela Ganninger a declarat că fiecare țară are o istorie proprie și o cultură politică proprie. De exemplu, în Germania, coalițiile politice reprezintă un lucru pe care orice politician îl cunoaște foarte devreme, din acele procese de coordonare a ideilor politice. „Sunt lucruri care țin de cultura noastră politică. Instituțiile la noi sunt mai puternice și mai puțin politizate, iar cetățenii au mai multă încredere în general în justiție. Condițiile-cadru sunt altele decât în Republica Moldova, când ne referim la politicieni. Cred că la noi, în mod general, în prim plan se află dorința de a rezolva o problemă. Dar aici în trecut au existat totuși perioade în care politicul a facilitat anumite afaceri dubioase și aici mă refer la frauda bancară, lucru dificil pentru țară”, susține ambasadoarea.

Ambasadoarea crede despre nostalgiile trecutului, manifestate atât în Moldova, cât și în anumite regiuni din Germania, că acestea pot exista pretutindeni. „Și aici ține de ritmul în care au loc schimbările în prezent și care se reflectă în orice domeniu de viață. În Germania au existat multe cezuri în perioada anilor 89-90, dar și în întreaga Europa de Est, în Uniunea Sovietică care s-a destrămat. În opinia sa, nu toți oameni fac față unor astfel de schimbări – unii reușesc să se adapteze bine, profită de noile oportunități, de noua ordine – alții au nevoie de ceva mai mult timp pentru a se adapta noii situații”, a spus ea.

„Cred că guvernele trebuie să reacționeze la acest lucru, progresul va veni, timpurile noi vor veni. Lucrurile acestea sunt de la sine înțelese. Și nu este adevărat că înainte lucrurile au stat mai bine. Dacă reflectezi puțin, știi că este așa. Politicienii trebuie să ofere tuturor acelor elemente noi oportunități. Trebuie să le explicăm oamenilor mai bine noua politică pentru a integra și coopta pe toți la aceste noi procese”, a mai spus Angela Ganninger.

Video-interviul acordat Agenției de presă IPN de către ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova Angela Ganninger, face parte din ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hans Seiddel.