logo

Ambasadoare: Femeile pot fi considerate adevărate „resurse neutilizate”


https://www.ipn.md/ro/ambasadoare-femeile-pot-fi-considerate-adevarate-resurse-neutilizate-7978_1024272.html

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, consideră că prin programele de egalitate de gen mai multe femei pot fi aduse în domeniul politic şi economic al ţării, ceea ce ar fi spre binele întregii societăţi, pentru că  femeile pot fi considerate adevărate „resurse neutilizate”. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, oficiala a declarat că în ultimii 20 de ani s-au înregistrat anumite progrese şi pentru misiunea suedeză în ţară, egalitatea de gen fiind o prioritate, prin  promovarea programelor de încetăţenire a egalităţii de gen, alături de alte organizaţii internaţionale şi cu ajutorul societăţii civile în Republica Moldova, transmite IPN.

„În Suedia, avem o distribuţie practic egală a ministerelor în guvern între femei şi bărbaţi. De asemenea, în parlament sunt circa 40% sau mai mult femei. E bine să avem mai multe femei în politică. Trebuie promovată şi egalitate de gen prin acordarea unui concediu pentru creşterea copiilor împărţit egal între părinţi, astfel încât responsabilităţile să fie împărtăşite şi de mama, şi de tata”, a notat diplomata.

Întrebată dacă egalitatea de gen poate fi impusă prin lege sau ar trebui să fie încetăţenită treptat, pe măsura dezvoltării societăţii, Signe Burgstaller a spus că este nevoie de ambele componente. Nu cred că există vreo ţară în lume în care s-a atins o egalitate de gen perfectă, dar trebuie să aspirăm cu toţii la aceasta. Legislaţia e necesară. Prin diverse măsuri „de sus”, aşa să zic, se pun în aplicare legile şi reglementările adoptate. Dar iniţiativa trebuie să vină şi de la „firul ierbii”, de la societatea civilă, care are un rol important în promovarea diverselor schimbări în societate”, a menţionat Burgstaller.

Ambasadoarea a mai spus că egalitatea de gen presupune o reprezentare mai bună a femeilor în politică, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Referindu-se la exemplul Moldovei, în opinia sa, aici există o platformă solidă de organizaţii care promovează egalitatea de gen şi care într-adevăr ar putea face o diferenţă în popularizarea acestor valori, dar aceste organizaţii au nevoie şi de susţinere la nivel legislativ, la nivel de reguli şi legi.