logo

Ambasada Ungariei este gazda unei expoziţii semnate de o pictoriţă de la Chişinău


https://www.ipn.md/ro/ambasada-ungariei-este-gazda-unei-expozitii-semnate-de-o-pictorita-de-la-chisina-7967_1015972.html

Zece lucrări semnate de tânăra pictoriţă Anastasia Sidorenco au fost expuse astăzi, 17 octombrie, în Galeria de Artă a Ambasadei Ungariei la Chişinău, care a fost recent extinsă. Artista a declarat că lucrările sale sunt pentru prima dată adunate într-o expoziţie personală, anterior câteva din tablouri au fost expuse la Ambasada Franţei şi la cea a Poloniei, transmite IPN.

Anastasia Sidorenco spune că pasiunea pentru pictură i-a apărut la vârsta de 3 ani, când mama i-a pus în mână creionul de desen, iar dragostea pentru artă s-a accentuat pe parcursul anilor. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău, iar în prezent este studentă în ultimul an la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Artista susţine că timpul dedicat unei lucrări depinde de dimensiunile acesteia, dar şi de starea sa emoţională. Asupra unor tablouri a lucrat chiar şi trei săptămâni, în timp ce altele le-a făcut în doar câteva ore. Anastasia Sidorenco a mai spus că îşi doreşte foarte mult să călătorească şi să-şi continue studiile în Franţa.

Lucrările expuse au fost realizate pe parcursul ultimilor 2 ani, unele din acestea deja au fost vândute. Printre cumpărători a fost şi ambasadorul Ungariei, Mátyás Szilágyi.

Diplomatul a menţionat interesul Ambasadei Ungariei faţă de a descoperi artişti tineri din Moldova, care mai apoi să-şi expună lucrările şi în Ungaria şi invers, artişti unguri să fie aduşi la Chişinău. „În acest fel vrem să consolidăm relaţiile moldo-ungare. Pe parcursul ultimilor ani aspectul cultural al relaţiilor bilaterale a fost un pic neglijat şi de aceea încercăm să restabilim aceste relaţii”, a spus ambasadorul. Potrivit lui Mátyás Szilágyi, cultura stă la baza relaţiilor umane, iar relaţiile culturale pot să  apropie două state mai mult decât acordurile economice, cu toate că diplomatul nu neagă şi importanţa acestora.

Expoziţia semnată de Anastasia Sidorenco va putea fi vizitată în perioada 17 octombrie - 4 noiembrie la sediul Galeriei de Artă ai Ambasadei Ungariei la Chişinău, de luni până vineri între orele 11.00-12.00. Intrarea este liberă.