Ambasada Ungariei din Republica Moldova a prezentat la Chişinău filmul documentar „Procesul de beatificare a PS Áron Márton”, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la consacrarea ca episcop a PS Áron Márton. Episcopul romano-catolic din Alba Iulia, Transilvania, a fost personalitatea care a susţinut cauza evreilor şi se identifică cu ideea de apărare a libertăţii, de apărare a poporului său, transmite IPN.
Ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mátyás Szilágyi, a menţionat că episcopul a fost o personalitate carismatică care acum prezintă un exemplu strălucitor de umanism şi devotament cauzei creştinismului, ocrotirii oamenilor împotriva dictaturii, împotriva teroarei şi a apărat comunitatea maghiară împotriva represiunilor. Episcopul, în epocile zbuciumate a războiului, a fascismului şi apoi a dictaturii comuniste, a apărat biserica catolică, religia şi credincioşii, concetăţenii evrei.
„Episcopul a luptat şi în timpul arestării în închisoare şi în timpul arestării la domiciliu. A muncit pentru păstrarea identităţii naţionale şi culturale a comunităţii naţionale a maghiarilor din România. Episcopul a muncit pentru păstrarea şcolilor cu predare în limba maghiară, pentru ocrotirea proprietăţilor bisericii catolice”, a spus ambasadorul.
Mátyás Szilágyi a menţionat că acum Europa este o comunitate a naţiunilor, religiilor şi comunităţilor religioase. „Trebuie să construim o Europă în care domneşte libertatea, demnitatea şi prosperitatea oamenilor, o Europă creştină cu valori înalte umane, fără conflicte violente şi război. Putem avea o astfel de Europă, dacă cinstim memoria oamenilor mari, a personalităţilor marcante care cu pilda lor, cu jertfele lor servesc acum ca model pentru generaţiile tinere, ca model de umanitate”, a menţionat ambasadorul.
Episcopul Romano-Catolic de Chişinău, Anton Coşa, a subliniat că Áron Márton a fost un creştin adevărat, care a mărturisit cu viaţa sa propria credinţă, ajungând ca biserica să-l remarce şi să-l ofere ca exemplu pentru noi toţi, urmaşii săi.
Filmul a fost proiectat la Centrul Cultural Gaudeamus, iar în holului Centrului a fost prezentată o expoziţie despre viaţa şi opera episcopului Áron Márton.