logo

Ambasada Ucrainei în Moldova reacționează la escaladarea situației din Donbas


https://www.ipn.md/ro/ambasada-ucrainei-in-moldova-reactioneaza-la-escaladarea-situatiei-din-donbas-7965_1032577.html

Ambasada Ucrainei în Republica Moldova reacționează la escaladarea situației din regiunea ucraineană Donbas. Potrivit ambasadei, la sfârșitul lunii ianuarie, încălcând grosolan regimul de tăcere, trupele controlate şi coordonate de Rusia au intensificat atacurile militare împotriva Forţelor Armate ale Ucrainei pe toată porţiunea liniei de demarcare din estul ţării, transmite IPN.

Oraşul Avdiivka a devenit epicentrul confruntării. „Inamicul încearcă să distrugă infrastructura, de a-i lipsi pe localnicii paşnici de căldură, apă şi energie electrică, de a paraliza activitatea vitală a oraşului cu un număr de peste 16 mii de locuitori”, se spune în declarație.

Misiunea diplomatică menționează că militanţii pro-ruşi efectuează trageri masive de foc folosind complexe „GRAD”, aruncătoare de mine şi arme de foc interzise de Acordurile de la Minsk. Autoritățile Ucrainei întreprind toate măsurile necesare prevenirii unei catastrofe umanitare: au fost amenajate puncte de încălzire şi asigurare cu hrană pentru localnici, se desfășoară evacuarea locuitorilor oraşului, în primul rând a copiilor, femeilor şi a persoanelor cu dizabilităţi.

„Atacurile împotriva oraşului Avdiivka şi altor localităţi reprezintă un act de fărădelege de distrugere masivă şi în masă neîntemeiat de necesităţi militare. Aceste evenimente sunt însoţite de o campanie informaţională amplă a propagandiştilor ruşi în încercarea de a acuza neîntemeiat Ucraina de escaladarea conflictului”, se spune în declaraţie.

Ambasada este recunoscătoare comunității internaţionale pentru înţelegere, sprijin politic şi umanitar, pentru apelurile adresate Rusiei de a înceta agresiunea împotriva Ucrainei, dar şi cetăţenilor Republicii Moldova care sunt solidari cu poporul ucrainean precum şi Guvernului Republicii Moldova pentru sprijinul integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei.