„Unirea Moldovei cu Țara Românească a avut loc printr-o decizie înțeleaptă a legislativelor de atunci. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei și domn al Țării Românești, punând astfel bazele României moderne”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul unei acțiuni organizate de Ambasada României în Republica Moldova cu ocazia sărbătoririi a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, transmite IPN.
Aniversarea Unirii Principatelor Române coincide în acest an cu împlinirea a 160 de ani de la formarea primului Guvern, condus de Barbu Catargiu, și a primei Adunări Legislative ale României unite, de la 24 ianuarie 1862. Cu acest prilej, a fost atribuit în Guvernul României primul portofoliu de ministru al afacerilor externe. Apoi, a fost înființată, la 27 iulie/8 august 1862, și instituția dedicată acestui portofoliu: ,,Departamentul Trebilor Străine și de Stat”. „Astfel, avem 160 de ani de guvernare a României și 160 de ani de diplomație română”, a specificat ambasadorul Daniel Ioniță.
„Este un prilej pentru a spune că vom crede în continuare în România noastră cea dragă, într-o Românie modernă, democratică, Românie care în momentul de față este membru al UE și NATO, și Românie care a fost, este va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, pe care o dorim, de asemenea, alături de noi, în marea familie europeană”, a menționat diplomatul român.
În cadrul acțiunii diplomatice, reprezentanții Ambasadei României și ai unor asociații obștești și partide politice din Republica Moldova, au depus flori la bustul domnitorului Alexandru Ion Cuza, care se află la intersecția bulevardului Dacia cu strada Cuza Vodă, din sectorul Botanica al capitalei. Un grup artistic a interpretat cântece patriotice și a încins Hora Unirii.
Într-un mesaj aniversar, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, menționează că, în plan strategic, Unirea Principatelor Române reamintește necesitatea ca politica externă a României să rămână, pe termen lung, o temă de consens național, susținând construirea durabilă a rezilienței interne și externe a statului și obiectivele majore urmărite, inclusiv pe plan extern.