logo

Ambasada Poloniei susține în continuare două concursuri prestigioase pentru tinerii artiști


https://www.ipn.md/ro/ambasada-poloniei-sustine-in-continuare-doua-concursuri-prestigioase-pentru-tine-7967_1040035.html

Zeci de tineri din Republica Moldova au participat la două concursuri culturale organizate de Ambasada Poloniei în Moldova al cincilea an consecutiv. Tinerii pasionați de arte plastice au participat la expoziţia-concurs de arte vizuale „Jan Alojzy Matejko”, iar cei pasionați de muzică, la concursul pianiştilor „Ignacy Paderewski”, transmite IPN.

Picturile au fost expuse la reședința ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, joi, 15 februarie. Aceasta conţine lucrări efectuate de 95 de participanţi de la şase instituţii de învăţământ din Moldova.

Concursul are patru categorii – pictură, grafică, artă decorativă şi sculptură. La pictură primele trei locuri au fost ocupate de Ilie Maxemciuc, Felicia Ursu, Cristina Pehteleva. La categoria grafică pe primele trei locuri s-au clasat Parascheva Matciac, Ruxanda Malarciuc, Anastasia Ciobanu. Premiile pentru sculptură au fost ridicate de Valentin Bostan, Petru Glavan și Serghei Josu.. La categoria artă decorativă premiile au revenit Danielei Chirică, Alexandrei Ceban și lui Liviu Balan.

La cele trei categorii ale concursului pianiştilor „Ignacy Paderewski” de locuri de frunte s-au învrednicit: Adelina Furtună, Anastasia Durnea, Lucian Podolean, Catherine de Caraman, Cleopatra Vlas, Anastasia Ostrovskaia, Valeria Ciubotaru și Jasmin Rusu.

Gazda expoziției, ambasadorul polonez în Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, a remarcat că cei doi oameni de cultură, Jan Alojzy Matejko şi Ignacy Paderewski, sunt adevărate personalități reprezentative ale Poloniei inclusiv peste hotarele ţării, iar concursurile inițiate în numele lor creează o punte solidă între inima poporului moldovenesc și cea a poporului polonez.

„Dorim să comemorăm aceste figuri remarcabile, iar odată cu ele istoria și arta poloneză. În acest an, Polonia sărbătoreşte un centenar de la obţinerea independenţei după ce a fost subjugată de mai bine de un secol. Al doilea obiectiv este promovarea tinerilor muzicieni și pictori din Moldova. Poate cultura poloneză pentru ei va deveni o inspirație interesantă și creativă”, a spus Bartłomiej Zdaniuk.

Monica Babuc, ministra educației, culturii și cercetării a menționat că, prin aceste concursuri se constată că izvorul de talente în Republica Moldova este unul nesecat, izvor care poate constitui un factor important de dezvoltare social-economică și politică a țării.

„Personalitățile în cinstea cui s-au organizat aceste evenimente au constituit stindarde în lupta pentru independența Poloniei. Pentru noi aceste lucruri sunt la fel de importante, pentru că în acest an, în România, are loc un eveniment foarte important, centenarul marii uniri, la care ne racordăm pentru că simțim și noi românește. Prin asemenea evenimente cultivăm sentimentul dragostei patriotice”, a spus Monica Babuc.

Primele patru ediții ale concursului au avut loc sub egida fostului ambasador al Poloniei la Chișinău, Artur Michalski. Acestea au loc din 2013, iar de atunci, la ambele concursuri au participat aproximativ 600 de elevi și studenți.