Aniversarea adoptării primei constituții din Europa a fost marcată la Chişinău în cadrul unei recepții organizate de Ambasada Poloniei. Ambasadorul Artur Michalski a declarat în cadrul recepției că, acum 226 de ani, au fost puse bazele Constituției Uniunii statale polono-lituaniene, numită în mod oficial „Republica celor două națiuni", cunoscută pentru cea de-a doua constituție scrisă în lume, după cea americană, și prima din Europa. Documentul adoptat la acea vreme a fost unul de pionierat, ce orânduia şi întărea statul, a menționat diplomatul, citat de IPN.
„Constituția ne învăță că trebuie să-ţi conformezi propriile ambiții politice în folosul binelui comun şi viitorului patriei, pentru că aceasta este esența democrației. Constituția de la 3 mai 1791 nu are doar semnificație istorică, mesajul ei este unul universal”, a declarat ambasadorul Poloniei la Chişinău, Artur Michalski.
Evenimentul s-a încadrat în planul manifestărilor consacrate marcării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-polone. „Chiar de la începutul relațiilor diplomatice, tarile noastre erau foarte prietenoase. Polonia a fost, este şi va fi un prieten bun al Moldovei, care este în căutarea unui viitor mai bun, pe care la fel ca Polonia îl vede în integrarea în familia armonioasă a națiunilor europene libere”, a menționat diplomatul polon.
Poşta Moldovei a emis cu ocazia aniversării o ștampilă şi o marcă comemorativă cu imaginea Castelului regal din Varșovia şi a Cetăţii Soroca. „Colaborarea Poloniei cu Moldova nu est doar un sprijin politic, există de asemenea o serie de proiecte de dezvoltare. Din momentul în care Polonia a devenit membru al Uniunii Europene a devenit de asemenea un partener activ al Moldovei, în special al proiectelor de dezvoltare. Pe parcursul a peste zece ani, Polonia a investit în acest scop mai mult de 13 milioane de euro. În dezvoltarea relațiilor bilaterale un rol important îl au şi relațiile culturale, şi economia”, a adăugat Artur Michalski.
În cadrul aceleiași recepții, ambasadorul şi-a luat rămas bun de la oficialii de la Chişinău în contextul încheierii mandatului. În luna iunie acesta se reîntoarce la Varşovia. „Mulțumesc prietenilor mei moldoveni şi reprezentanților lumii culturii, mass-media, Bisericii şi diasporei. Un cuvânt aparte adresez colegilor ambasadori şi întregii comunități diplomatice. M-am simţit foarte bine cu voi şi mulțumesc că m-aţi tratat cu multă bunătate”, a menționat diplomatul polon.
Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Lilian Darii, a spus că cea mai veche constituție europeană este un exemplu pentru toate țările europene. „Constituția este acel fundament pe care se bazează orice stat democratic. Respectul pentru Constituție a adus Polonia printre statele avansate de pe continentul european. Vreau să-mi exprim speranța că relațiile noastre bilaterale se vor dezvolta pe același făgaș ascendent, iar Moldova va fi în stare să ia exemplul Poloniei şi să devină o ţară în avangarda continentului european”, a menționat viceministrul afacerilor externe. Lilian Darii a mulțumit ambasadorului polon pentru efortul depus pe perioada mandatului său la Chişinău şi a dat asigurări că a fost un sprijin sesizabil. La fel i-a urat succes în activitatea profesională de mai departe.