logo

Ambasada Letoniei a organizat un concert cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului UE


https://www.ipn.md/ro/ambasada-letoniei-a-organizat-un-concert-cu-ocazia-preluarii-presedintiei-consil-7967_1017896.html

Ambasada Letoniei în Republica Moldova a organizat un concert la Chişinău cu prilejul preluării preşedinţiei Consiliului UE de către Letonia. La Sala cu Orgă, publicul a putut urmări un recital susţinut de către soprana Inessa Galante (Letonia-Germania) şi pianista Greta Erharter Sargsyan (Germania), transmite IPN.

Vita Dobele, însărcinat cu afaceri ad-interim al Ambasadei Letoniei, a menţionat că este pentru prima dată când ţara sa preia preşedinţia Consiliului UE. „Suntem puţini emoţionaţi, dar sperăm să compensăm aceasta prin energia debordantă, prin productivitate, disponibilitatea de a depăşi toate provocările şi prin determinare”, a spus reprezentanta misiunii.

Logoul preşedinţiei Letoniei este bazat pe piatra tocilară sau piatra de moară, care este bogată în multe conotaţii. „Piatra tocilară este simbolul muncii, or prosperitatea şi succesul Europei se bazează pe o muncă productivă şi creativă. Piatra tocilară este simbolul integrităţii şi a unităţii, respectiv acestea fiind valorile UE şi idealurile pe care este construită Uniunea Europeană. Am dori ca aportul UE la această preşedinţie să fie exact ca piatra tocilară, să fie fundamentală, stabilă, productivă şi să fie îndreptată spre dezvoltare”, a spus reprezentanta ambasadei Letoniei.

Preşedinţia europeană a Letoniei prevede trei priorităţi de bază –  facilitarea competitivităţii europene ca factor al sporirii nivelului economic şi al creării locurilor de muncă, exploatarea deplină a potenţialului digital al economiei europene şi, cea de-a treia prioritate, reconsolidarea rolului UE pe arena internaţională. „În cadrul acestui ultim aspect, considerăm că Parteneriatul Estic este unul dintre aspectele de bază. Vom încerca să reconsolidăm Parteneriatul Estic în cadrul politicii de vecinătate a Europei, să consolidăm principiul de diferenţiere şi să apreciem progresul care a fost realizat după Summitul de la Vilnius”, a subliniat Vita Dobele.

Însărcinatul cu afaceri a mai spus că Moldova este un partener foarte important în cooperarea cu UE în cadrul Parteneriatului Estic şi la Summitul de la Riga, din luna mai, există speranţă să fie apreciate pozitiv realizările Moldovei şi implementarea acestor realizări conform Acordului de Asociere, şi să fie stabiliţi paşii următori.

„Cultura este un domeniu în care ne putem înţelege fără cuvinte. Acest concert este o parte a programului cultural leton, care îşi propune să vă facă cunoştinţă cu artişti letoni, care sunt adevărate perle ale culturii noastre şi se bucură de atenţia tuturor”, a mai spus Vita Dobele.

La începutul acestui an, Letonia a preluat de la Italia preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, pe care o va deţine în următoarele şase luni, după care o va transmite Luxemburgului (iulie-decembrie 2015).